Veel beleggers zullen inmiddels een naderend gevoel van onheil gekregen hebben, want over de financiële markten is een wind gaan waaien die allesbehalve gezond kan genoemd worden. We worden overstelpt met slecht nieuws en het lijkt slechts een kwestie van tijd te worden alvorens er iets grondig mis zal lopen. Het kwaad zit diep, want het financieel systeem zoals we dat al decennia kennen blijkt zo rot als kaas te zijn. Niets werkt nog naar behoren en vroeg of laat zal er ergens een radertje vastlopen. Met grote gevolgen waarschijnlijk.
Gevolgen die we bovendien mogelijk onderschatten, tenminste wanneer we sommige economen mogen geloven. Matthew Mish, kredietstrateeg bij UBS, ziet de toekomst niet bepaald optimistisch in. Er is een tsunami op komst in de schuldenmarkt en die zal niets of niemand sparen. Mish verkondigt daarmee in feite niets nieuws, want hij is al heel lang op zijn hoede voor wat er in de obligatiemarkten te gebeuren staat. Het probleem daar ligt nog niet eens zo zeer bij de negatieve rentevoeten waar zo veel collega’s zich zorgen over maken.
Dat is natuurlijk een heikel punt, maar van die heikele punten zijn er wel meer. De combinatie van lagere bedrijfswinsten en de geringe geneigdheid van de banken om kredieten toe te staan, dreigt heel wat bedrijven in de richting van het bankroet te drijven. Mish is voorbereid op een golf van bedrijven die het bankroet zullen moeten aanvragen, wat natuurlijk de obligatiemarkten in rep en roer zal zetten. Het kwaad zal zich op de eerste plaats manifesteren in het segment van de junk bonds, de hoogrenderende obligaties zonder investment-grade.
Niet iedere sector zal even hard geraakt worden. Een sector die zich in het oog van de storm bevindt, is die van de energie. De daling van de energieprijzen heeft tal van schaaloliebedrijven in de problemen gebracht en de daar aangerichte ravage zal in zijn volle omvang nog zichtbaar moeten worden. Maar de golf van faillissementen zal niet tot stilstand komen in de energiesector, maar zich naar andere sectoren uitbreiden. Vooral sectoren die zich diep in de schulden hebben gestoken, zijn bijzonder kwetsbaar. De besmetting kan zich uiteindelijk razendsnel verspreiden, met als gevolg dat alle obligatiemarkten in lichterlaaie zullen komen te staan.