Over de negatieve rentevoeten is het laatste woord nog niet gevallen. Zowel de economen als de media hebben de handen vol met dit probleem, waarvan de gevolgen momenteel onmogelijk in te schatten vallen. Brian Hunt, directeur van Casey Research, waarschuwt dat die gevolgen veel groter zijn dan we ons zelfs maar kunnen voorstellen. Hunt spreekt van een fenomeen vergelijkbaar met de Grote Depressie en de Koude Oorlog. Er is dus sprake van een historische gebeurtenis die we gaan meemaken.
Volgens Hunt zijn de gevolgen van de komst van negatieve rentevoeten zo bangelijk dat beleggers maar beter hun voorzorgen nemen. Hij adviseert zonder veel boe of ba de aankoop van goud. Wie voldoende goud in portefeuille heeft, zal over voldoende geld beschikken om een rustige oude dag te beleven. Anderzijds zullen zij die blijven volharden in het bezit van het oude vertrouwde geld op droog zaad belanden. Want in de ogen van Hunt is een negatieve rente één van de bizarste ideëen die in de financiële geschiedenis de kop hebben opgestoken.
Het bankensysteem zoals we dat tot dusver hebben gekend, heeft decennia lang naar behoren gewerkt. De klanten plaatsten hun geld bij de bank in ruil voor een bepaalde rentevoet, geld dat vervolgens werd uitgeleend aan consumenten en bedrijven om de aankoop van allerlei zaken te financieren. Maar negatieve rentevoeten hebben dit model compleet overhoop gegooid, de banken zitten momenteel met de handen in het haar. Hunt beschouwt die negatieve rentvoeten als een vreemde nieuwe belasting opgelegd door een overheid die niet meer weet van welk hout pijlen maken.
Deze vreemde nieuwe belasting kan de goudprijs door het plafond jagen, aldus Hunt. Want de negatieve rentevoeten gaan het financieel systeem in een gapende afgrond storten. In dit scenario zal er een enorme ondergrondse markt ontstaan en op die markt zullen goud en zilver de nieuwe betaalmiddelen worden. De vraag naar edelmetalen zal door het dak vliegen, met als gevolg dat de prijzen alleen maar kunnen stijgen.