De Europese Centrale Bank zal vanaf deze maand ook bedrijfsobligaties beginnen in te kopen, in de zoveelste poging om de economische groei in een hogere versnelling te brengen. De vraag is of deze maatregel de gewenste vruchten zal afwerpen, want in het verleden is de ECB er niet in geslaagd om de nagestreefde doeleinden te bereiken. Daarbij verwijzen we ook naar het inflatieniveau, dat nog altijd niet het gewenste peil heeft bereikt. De ECB lijkt zodoende op verloren stellingen te vechten, zonder veel hoop op verbetering.
Dat is alleszins ook de mening van Annette Hjerto, die voor de Noorse levensverzekeraar KLP 200 miljard Noorse kroon belegt. Mevrouw Hjerto geeft momenteel de voorkeur aan cash boven obligaties, hoewel het in het huidige klimaat van lage tot zelfs negatieve rentevoeten bijzonder moeilijk zal worden om aan de verplichtingen te voldoen. Met cash valt er namelijk nauwelijks een rendement te realiseren. Maar dat is ook met obligaties niet langer het geval en dat is allemaal de schuld van de centrale banken.
Hjerto is wat obligaties betreft gedwongen geworden om over te stappen op steeds langere maturities en op steeds risicovollere markten. Maar dan duikt het probleem van de liquiditeit op. Bij obligaties met langere looptijden en/of met grotere risico’s is de liquiditeit meestal een stuk kleiner. En dat is geen goede zaak voor een pensioenfonds, dat op het juiste moment voldoende middelen moet kunnen vrijmaken om aan de verplichtingen te voldoen. Een fonds als KLP zit met andere woorden met een levensgroot probleem opgezadeld.
De ECB doet volgens Hjerto meer kwaad dan goed, laat dat gezegd zijn. Mario Draghi en de mensen van de ECB hebben blijkbaar over het hoofd gezien dat de gevoerde monetaire politiek veel complexer is dan algemeen werd aangenomen. De Europese markt voor bedrijfsobligaties is helemaal unfunctioneel geworden en dit ondanks het feit dat die markt wordt overspoeld met emissies. KLP Obligasjon Global, het fonds van Hjerto, is maar 15% in obligaties in euro belegd, want ze verwacht dat de markt voor Europese bedrijfsobligaties ook in de komende weken moeilijk zal blijven.