We hebben slecht nieuws voor onze lezers, één van de grootste koopjes in de wereld van de edelmetalen is niet meer. Wie hier spontaan dacht aan een overlijdensbericht moeten we teleurstellen. Zo’n vaart loopt het nu ook niet. Maar we willen meteen klare wijn schenken: alles heeft te maken met de evolutie van de goudprijs. Goud was eind vorig jaar zonder meer een koopje en dat is dus niet langer meer het geval. Hetzelfde geldt trouwens ook voor zilver. De zilverprijs heeft recent een sterke inhaalbeweging uitgevoerd. Het herstel van de goud- en zilvermarkt heeft alles te maken met de stupiditeit die de centrale banken aan de dag legt.
Dat de centrale banken een broertje dood hebben aan goud, zilver, platina en andere edelmetalen dateert niet van gisteren of vandaag. Al meer dan een eeuw lang proberen de centrale bankiers op de eerste plaats goud zowel fysiek als ideologisch een kopje kleiner te maken. Dat is eigenlijk al begonnen in 1914, toen het Verenigde Koninkrijk in de Eerste Wereldoorlog stapte. De Bank of England hief toen de convertibiliteit van bankbiljetten in goud op.
Keynes raadde dit resoluut af, maar naar deze econoom werd destijds niet geluisterd. Gouden muntstukken werden uit omloop gehaald en omgezet in gouden staven van 400 troy ounce. Daarmee werd het bezit van fysiek goud beperkt tot de rijken van deze aarde. Het voorbeeld van de Britten werd nog eens dunnetjes overgedaan door de Amerikanen in 1933. President Franklin Roosevelt slaagde er toen in om een wet goed te keuren waardoor het bezit van goud als een crimineel feit werd beschouwd.
In 1973 volgde toen de definitieve devaluatie van het goud, dat vanaf dat jaar als een gewone grondstof moest beschouwd worden. De goudstandaard werd opgeheven en zou nooit meer terugkomen. Tenminste dat werd ons toch zo voorgehouden. Maar Jim Ricards (en hij is zeker niet de enige) denkt daar anders over. Hij gelooft dat wanneer de goudprijs de kans om door te stijgen naar 10.000 dollar per troy ounce de herinvoering van de goudstandaard perfect mogelijk is. Om de cirkel rond te maken: die come-back van de goudprijs naar 10.000 dollar zal te wijten zijn aan de flaters van de centrale banken. Deze krijgen hun ‘Goud demon’ dus maar niet kwijt.