Op de goudmarkt is het de afgelopen weken relatief stil gebleven, dit na een bijzonder bewogen start van het jaar. Tijdens het eerste kwartaal steeg de goudprijs met 17%, waarmee eindelijk nog eens een hartverwarmende prestatie werd afgeleverd. Want de goudkevers waren in de afgelopen jaren allesbehalve verwend geworden. Vanaf de piek bereikt op 1920 dollar in september 2011 had het goud fors terrein moeten prijsgeven. Is de come-back van de edelmetalen een feit geworden? Een aantal indicatoren lijken dit inderdaad te bevestigen.
De dollar is een belangrijke bondgenoot van het goud geworden, zo is gebleken. Tenminste wanneer een omgekeerde correlatie als dusdanig kan beschouwd worden. Elke stijging van de dollarkoers heeft tot gevolg dat de goudprijs wat terrein moet prijsgeven. Het omgekeerde geldt uiteraard ook, een lagere dollarkoers geeft altijd aanleiding tot meer leven op de goudmarkt. En in dat verband is het positieve nieuws dat de dollar over het hoogtepunt heen lijkt te zijn. Want de uitlatingen van de FED over de rentepolitiek vertaalt zich niet meer in bewegingen bij de edelmetalen.
Adrian Day, president van Adrian Day Asset Management in Annapolis, kan alleen maar bevestigen dat de fundamentals onder de goudmarkt alsmaar beter worden. De centrale banken lijken niet van plan om hun politiek van lage tot zelfs negatieve rentevoeten snel op te geven en deze factor speelt volgens Day duidelijk in het voordeel van het goud. Hij is koper van aandelen van de SPDR Gold Trust (ticker: GLD), hoewel de meeste analisten (wijzelf trouwens ook) de voorkeur geven aan fysiek goud in de vorm van staven of munten.
De U.S. Commodity Futures Trading Commission data geven trouwens aan dat het sentiment rond het goud steeds positiever worden, getuige de toename van de openstaande long posities. Bloomberg’s Megan Durisin stelde vast dat vooral de hedge funds in snel tempo posities in goudfutures opbouwen op zwakkere momenten. Dat betekent dat de fondsbeheerders nog steeds geloven in een verdere stijging van de goudprijs.