Gevraagd: een beetje goed nieuws graag. De afgelopen weken werden vooral gekenmerkt door roodgekleurde beurzen, met forse verliezen voor de belangrijkste indices. Het algemeen plaatje ziet er niet gunstig uit: de groeilanden dreigen te verzuipen in een poel van schulden, de bedrijfswinsten staan onder druk, op de valuta- en grondstoffenmarkten zijn forse bewegingen schering en inslag en ga zo maar door. Citigroup heeft de kat de bel aangebonden met een statement dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De wereldeconomie zit gevangen in een dodelijke spiraal, zo luidt de boodschap.
De Amerikaanse werkloosheidscijfers van afgelopen vrijdag hebben opnieuw voor heel wat opschudding op de markten gezorgd, hoewel ze op zich niet eens zo slecht waren. Steeds meer economen vragen zich echter af hoe de werkelijke situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt is. Want de officiële cijfers worden steeds minder geloofd. Het ziet er namelijk naar uit dat de VS in pure Chinese stijl hun eigen vorm van waarheid aan de wereld probeert te verkopen.
Ondanks de halve hoera-stemming waar de Amerikaanse regering steeds opnieuw probeert mee uit te pakken, lijkt de kans groot dat de VS naar een stevige recessie onderweg zijn. Hoogstwaarschijnlijk samen met de rest van de wereld. Jonathan Stubbs, strateeg voor Citigroup, spreekt in dat verband van een Oilmageddon, een duidelijke en gesynchroniseerde globale recessie. Iedereen heeft er belang bij dat de dodelijke spiraal zo snel mogelijk doorbroken wordt.
Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens Stubbs is het belangrijk dat de politici in de komende weken en maanden proberen om hun kredietwaardigheid terug te vinden. Alleen op die manier kunnen een grote recessie en een situatie van totale wanorde op de financiële markten voorkomen worden. De inzet is in de ogen van Stubbs torenhoog, misschien wel zo hoog als we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt hebben.