De Scandinavische banken trekken op hun beurt aan de alarmbel, dit in verband met de negatieve rentevoeten gekoppeld aan een Brexit-scenario. De waarschuwing is onder andere afkomstig uit Denemarken, het land dat zich tot dusver de wereldhouder wat betreft negatieve rentevoeten mag noemen. De Denen weten inmiddels van wanten, want ze hebben al bijna 4 jaar geleden voor het eerst mogen kennismaken met een rente die onder nul staat. De kans is bovendien klein dat die rente op korte of middellange termijn opnieuw positief zal worden.
Tot dusver leefde in Denemarken de hoop dat in 2019 de rente opnieuw positief kan worden. Dat is weliswaar slechts binnen 3 jaar, maar in ieder geval hadden de Denen dan toch weer een datum waar ze naar kunnen uitkijken. Maar er is een gebeurtenis waar ze totaal geen greep op hebben die hun hoop de grond in kan boren. Een Brexit, het verlaten van het Verenigde Koninkrijk van de Europese Unie, kan leiden tot een situatie waarin de Deense centrale bank gedwongen is om haar basisrente langer dan gepland negatief te houden.
Of die Brexit er al dan niet gaat komen, weten we pas in juni. Zoals de zaken er nu voorstaan is de kans fifty-fifty dat de Britten zich in een referendum tegen de EU zullen uitspreken. Volgens Nordea zullen op dat moment de poppen aan het dansen gaan. De spanningen op de financiële markten zullen torenhoog oplopen, met als gevolg dat de centrale bankiers bijkomende maatregelen zullen moeten nemen om de situatie te laten afkoelen. Nordea heeft inmiddels gezelschap gekregen van Handelsbanken.
Volgens de economen van laatstgenoemde bank zou de rente in Denemarken onder minus 0,75% geduwd kunnen worden, onder andere als gevolg van de vlucht van de beleggers naar een veilige vluchthaven als de Deense kroon. Jens Asmussen, chief economist bij Handelsbanken in Kopenhagen, is van mening dat de Deense centrale bank weinig andere keuzemogelijkheden zal krijgen dan de rente verder te verlagen. Maar ook veel andere centrale banken, waaronder de ECB, zouden met het probleem geconfronteerd worden. Een Brexit kan dus leiden tot nog lagere rentevoeten.