De bekende econoom Satyajit Das staat bekend om zijn messcherpe analyse van de situatie, waarbij hij de mythe doorprikt om rechtstreeks door te dringen naar de realiteit. Volgens Das bevinden we ons momenteel op een gevaarlijk pad dat geplaveid is met wolfijzers en voetangels. De centrale banken hebben namelijk een wereld geschapen die op schone schijn berust, meer bepaald op fiat geld afkomstig van de drukpersen van de centrale banken. Die drukpersen hebben in de afgelopen jaren op volle toeren gedraaid.
Maar de kruik gaat volgens Das zo lang te water tot ze barst. De puzzelstukken voor een nieuwe globale financiële crisis vallen één voor één op hun plaats en het is volgens deze econoom slechts een kwestie van tijd alvorens deze crisis in volle hevigheid zal losbarsten. De problemen situeren zich vooral in de bankensector, waar ‘leverage’ overal in de wereld een levensgroot probleem is geworden. De meeste grootbanken hebben zichzelf buiten alle proporties opgeblazen en een speldeprik zou kunnen volstaan om de zeepbel te doen uiteenspatten.
De banken zijn dus allesbehalve schokvrij en het gevaar wordt alleen maar groter in het besef dat in de meeste geïndustrialiseerde landen het bankensysteem veel te groot is ten opzichte van de onderliggende economie. Maar anderzijds zijn diezelfde banken wel belangrijke steunpilaren van de economie, ze stimuleren de investeringen van overheden, bedrijven en particulieren. Elke vorm van vertraging in de bancaire activiteiten zal zich zodoende onmiddellijk vertalen in een economische groeivertraging.
De Europese banken hebben met z’n allen voor een bedrag van 1200 miljard euro aan probleemkredieten uitstaan, waarvan 360 miljard alleen al in Italië. De probleemkredieten zijn goed voor ongeveer 15% van alle uitstaande leningen, tijdens de Amerikaanse bankencrisis stond dit percentage slechts op 5. Het probleem van de banken wordt aangevuld met een aantal andere puzzelstukjes, namelijk lage economische groei, disinflatie of deflatie, gebrek aan concurrentievermogen en (daarmee samenhangend) in een aantal gevallen nog altijd te hoge wisselkoersen. Dit alles samen wordt door Das als de ideale mix voor de volgende crisis beschouwd en we kunnen hem daarin alleen maar gelijk geven.