Veel spaarders maken zich in toenemende mate zorgen over het probleem van de negatieve rentevoeten. Ze stellen zich met name de vraag of ooit het moment zal aanbreken dat ze effectief zullen moeten betalen om hun geld op een depositorekening bij de bank te mogen plaatsen. De banken in ons land ontkennen uiteraard in alle toonaarden dat het ooit zo ver zal komen, maar mogen we hen wel op hun woord geloven? Aan de invoering van negatieve rentevoeten door de centrale banken had tot dusver ook niemand geloof gehecht. En toch zijn die er gekomen.
Zelfs Warren Buffett, de bekendste belegger in de wereld, besteedde aan het probleem aandacht op de jaarvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway. Buffett moest toegeven dat we in een vreemde wereld leven, want geld geven om geld naar de bank te mogen brengen is iets wat langs alle kanten vloekt. En ja, wanneer het zo ver zou komen zou ook hij overwegen om zijn geld van de bank te halen en het ergens in een kous of god weet waar dan ook te stoppen. Als puntje bij paaltje komt, is Warren Buffett ook maar een mens.
Voorlopig lijkt het scenario van negatieve rente op deposito’s hier nog een boze droom, maar in Japan is het al zo ver. De negatieve rentevoeten zijn daar nu definitief gearriveerd, want Interactive Brokers vraagt 0,25% om geld te mogen plaatsen op een rekening in yen. Die negatieve rentevoeten waren natuurlijk al langer aanwezig in het land van de rijzende zon, maar dan alleen voor lokale banken. Maar vanaf nu geldt het negatief tarief ook voor gewone rekeningen waar omgerekend ongeveer 100.000 dollar op staat.
Die negatieve rentevoeten werden ons, als we ons tenminste niet vergissen, voorgespiegeld als een maatregel op korte termijn, bedoeld om een tijdelijke situatie te overbruggen. Het feit dat Interactive Brokers het startschot heeft gegeven om ze aan een deel van de klanten aan te rekenen, bewijst dat ze wel eens veel langer onder ons kunnen zijn dan tot dusver werd aangenomen. Het blijvend karakter van negatieve rentevoeten kan echter alleen maar in het voordeel van goud, zilver, platina en andere edelmetalen pleiten. Naarmate de negatieve rente meer gemeengoed wordt, kunnen de prijzen voor die edelmetalen alsmaar verder stijgen.