De financiële markten hebben altijd de almacht van de centrale banken voor waar aangenomen, maar de jongste maanden is steeds duidelijker gebleken dat die centrale banken als puntje bij paaltje komt eigenlijk niet meer dan reuzen op lemen voeten zijn. Ze slagen er niet meer in om een oplossing te bedenken voor de problemen waar we momenteel mee geconfronteerd worden. Hun arsenaal aan wapens raakt stilaan uitgeput en dat betekent dat ze uit een ander vaatje zullen moeten tappen om hun geloofwaardigheid te behouden.
De situatie in Japan is het verst uit de hand gelopen, maar ook in Europa en de Verenigde Staten is de situatie niet veel beter. Dat heeft tot gevolg dat het financieel systeem zoals we dat kennen tot in de grondvesten wordt aangetast, inclusief het papieren geld dat we nog altijd gebruiken. Zelfs de dollar, tot dusver nog altijd met voorsprong de wereldreservemunt, mag met recht en reden een bedreigde diersoort genoemd worden. De klok tikt genadeloos tegen de dollar op een moment dat de FED de trappers kwijt is.
Grant Williams waarschuwt in zijn boek "The Clock Is Ticking On The Dollar" dat de dagen van de dollar geteld zijn, want de geschiedenis leert dat alle papieren valuta’s slechts een beperkte levensduur hebben. Het is nu al ongeveer 45 jaar dat die dollar zijn waarde alleen ontleent aan het vertrouwen dat de valutamarkten hebben in de Amerikaanse regering en in de Amerikaanse centrale bank. Maar die dollar gaat momenteel gebukt onder een schuldenlast die op langere termijn simpelweg ondraaglijk is.
Williams wijst er anderzijds op dat goud al 5.000 jaar een algemeen aanvaard betaalmiddel is, terwijl het algemeen wordt aanvaard als beschermmiddel tegen een instorting van het monetair systeem. Dat goud is een beetje in de vergeethoek geraakt, want als activa maken de edelmetalen in het algemeen en goud in het bijzonder maar 1% uit van de gemiddelde beleggingsportefeuille. Onder andere negatieve reclame in de media is daar verantwoordelijk voor. Maar naarmate de centrale banken aan geloofwaardigheid verliezen, neemt de kans toe dat de goudprijs op een nabij tijdstip in de toekomst alleen maar kon ontploffen.