Traditioneel wordt het goede én het slechte weer op de financiële markten bepaald door de macro-economische indicatoren en door het bedrijfsnieuws. Deze beiden hebben uiteraard nog steeds hun weerslag op de koersevolutie van zowat alle activaklassen, maar er is een factor bijgekomen wiens invloed onmogelijk kan onderschat worden. We hebben het dan uiteraard over de centrale banken. Het volstaat om te zien naar Japan en naar het optreden van de Bank of Japan om vast te stellen waar het gedrag van de centrale banken toe kan leiden.
De Japanse obligatiemarkt is één grote grap geworden, maar spijtig genoeg dan wel eentje waar nauwelijks om gelachen kan worden. Katsuyuki Tokushima, obligatiespecialist bij het NLI Research Institute, stelt vast dat in feite geen enkele belegger nog rekening houdt met fundamentele factoren. De fundamentals wat betreft macro-economische indicatoren en bedrijfsnieuws zijn van nul en generlei waarde meer. Alles draait om wat de Japanse centrale bank zegt of niet zegt, doet of niet doet. Eigenlijk wordt zo de wereld op zijn kop gezet.
En zo doet zich een situatie voor die bijna aan het ongelooflijke grenst. Geen hond koopt namelijk nog obligaties op basis van de kredietwaardigheid van een bedrijf. Elke koper van obligaties heeft namelijk nog maar één bedoeling: de hoop ze met een flinke winst te kunnen slijten aan de Japanse centrale bank. Dat aan veel van die obligaties een coupon met een negatieve rentevoet is gekoppeld, zal het laatste van de zorgen van de belegger in kwestie zijn. Zoals we zeiden, draait het al lang allemaal niet meer om de fundamentals. Wie zou dan ook van zo’n pietluttige details als negatieve rentevoeten wakker liggen?
Fundamentale analyse is zodoende iets om achteraf tussen collega-handelaars over te kletsen, bij het nemen van investeringsbeslissingen is deze vorm van analyse niet meer van tel. Deze manier van werken is uiteraard desastreus voor de vrije markten. Het luisteren naar uitsluitend nog de centrale banken wakkert alleen maar foute beslissingen aan en ligt aan de basis van het ontstaan van zeepbellen. Uiteindelijk worden de centrale bankiers niet gestopt in hun plannen, ze worden integendeel alleen maar aangemoedigd. Waardoor we uiteindelijk nog veel verder van huis belanden.