De jongste weken is de discussie over de negatieve rentevoeten opnieuw hoog opgelaaid. Aanleiding was onder andere een uitspraak van de bekende obligatiebelegger Bill Gross, die verklaarde dat de negatieve rentevoeten zich als een supernova tegen ons zullen keren. Hij verwacht dus dat het monetaire experiment in een gigantische ontploffing zal eindigen, met grote schade voor de financiële markten tot gevolg. Maar de beleggers kunnen de zaken alleen maar ondergaan, want de handschoen opnemen tegen de centrale banken heeft weinig of geen zin.
Ook al kunnen negatieve rentes best worden omschreven als onnatuurlijk en zijn negatief renderende obligaties zeker geen daverende investering, toch doen verstandige beleggers er verstandig aan om oog te hebben voor de financiële geschiedenis. Deze herinnert Andy Bosomworth, hoofd portefeuillebeheer op het kantoor van vermogensbeheerder PIMCO in München, aan John Maynard Keynes. Deze Brit geniet nog lang na zijn dood een grote naam in de economische wereld, door sommigen wordt hij verafgood en door anderen wordt hij verguisd.
Keynes was een briljante econoom, maar hij werd weggevaagd als speculant. Hij kreeg met andere woorden regelmatig het deksel op de neus als hij zich als speculant wou bewijzen. Van deze Keynes is een bekende uitspraak die als volgt luidt: "De markt kan langer irrationeel zijn dan jij solvabel kunt blijven". En de geschiedenis herinnert ons ook aan de Japanse staatsobligatiemarkt, die in de jaren negentig "Widowmaker" werd genoemd omdat de obligatierendementen de zwaartekracht bleken te kunnen trotseren.
Bosomworth is dus nog niet van plan om het einde van deze fenomenale bull-markt voor wereldwijde staatsobligaties af te kondigen. Eigenlijk is hij aangenaam verrast dat kracht van de handel in bijvoorbeeld synthetische cash-futures, die het verschil tussen de werkelijke en de impliciete repo-tarieven op obligaties exploiteren, in deze laagrenderende omstandigheden sterker is dan ooit tevoren. Dat is slechts een voorbeeld van wat PIMCO structurele alphatransacties noemt. Er is nog nooit een betere tijd voor actief beheer geweest dan nu, aldus nog Bosomworth.