De centrale banken geven nog geen signalen dat ze hun monetaire politiek over een andere boeg zullen gooien en dat zorgt voor de nodige nervositeit op de financiële markten. Want inmiddels heeft zowat iedereen in de gaten dat de huidige monetaire politiek van de centrale bankiers niet werkt en zelfs averechtse resultaten oplevert. Die wetenschap vertaalt zich in een toenemende interesse voor goud, maar ook voor zilver, platina en andere edelmetalen. Elke inzinking in de prijs wordt gebruikt om de posities in deze edelmetalen verder uit te bouwen, dit met het oog op een verdere stijging.
De grote goud rush van 2016 wint dus duidelijk aan snelheid, waarbij vooral voor de exchange-traded funds een belangrijke rol is weggelegd. In de afgelopen twee weken hebben de fondsbeheerders hun posities in goud stelselmatig verder uitgebreid. In totaal houden de ETF’s nu 1822,30 ton goud aan, of een stijging met ongeveer een kwart. Het is merkwaardig hoe snel die posities weer verder opgebouwd nadat ze in januari een dieptepunt voor de afgelopen 7 jaar bereikten. Analisten merken op dat de beheerders van de fondsen in de afgelopen twee weken letterlijk dag na dag per saldo koper waren.
De goudprijs kreeg nog een steuntje in de rug door de mededeling van de World Gold Council dat de vraag naar goud tijdens het eerste kwartaal het op één na hoogste niveau ooit had bereikt. Bovendien was er de verklaring van miljardair Paul Singer, die gelooft dat de rally bij het goud nog maar pas is begonnen. Singer voegt zich met die uitspraak bij een lijst met andere pundits die sterk geloven in de toekomst van het goud. De meest uitgesproken visie is ongetwijfeld die van Stan Druckenmiller, die goud momenteel boven alle andere activaklassen verkiest.
Bernard Aw, strateeg bij IG Asia Pte, is van mening dat er meer aan de hand is. Awe spreekt van een duidelijke omslag in het gedrag van de beleggers. De negatieve rentevoeten en de politiek van quantative easing hebben de mogelijkheden voor de beleggers drastisch ingeperkt, dus zijn ze wel gedwongen om zich tot de goudmarkt te wenden. Bovendien zijn ook de valutamarkten een bron van zorgen geworden, want men is er niet zeker van of de Amerikaanse centrale bank wel verder kan gaan op het ingeslagen pad van hogere rentevoeten.