We stampen ongetwijfeld een open deur in door te stellen dat het financieel systeem zoals we altijd gekend hebben op zijn laatste benen loopt. De centrale banken weten niet meer van welk hout pijlen te maken, ze houden alleen nog maar de schone schijn op dat ze de boel onder controle hebben. Iets wat in de realiteit helemaal niet meer het geval is. De wereldeconomie is veel zwakker dan we op basis van de gepubliceerde macro-economische indicatoren zouden durven te veronderstellen. En dat zal alleen nog maar erger worden.
Chicago geeft een voorsmaakje van wat de rest van de wereld te wachten staat. De ‘Windy City’, zoals de Amerikanen ze noemen, bokste zich al in de jaren 30 van de vorige eeuw een weinig benijdenswaardige reputatie bijeen. De stad gold toen zowat als het epicentrum van het internationale banditisme. De bende van Al Capone verdiende als gevolg van de drooglegging fortuinen met het smokkelen van sterke drank. De oorlogen die de gangsterbendes onder elkaar uitvochten, zijn zonder meer legendarisch te noemen.
Maar inmiddels evolueert Chicago opnieuw van kwaad naar erger. In de eerste drie maanden van dit jaar werd er in de straten van de stad weer op los geschoten alsof Al Capone en zijn mannen uit het graf zijn recht gekropen. 2016 was tot dusver het ergste jaar wat betreft het aantal doden gevallen als gevolg van vuurgevechten. Tussen 1 januari en 31 maart overleden maar liefst 141 mensen als gevolg van schotenwisselingen. De cijfers zijn afkomstig van het Chicago Police Department en kunnen dus als betrouwbaar gelden.
Op donderdag 31 maart alleen al, de laatste dag dus van het kwartaal, vielen er 8 doden, waarvan 2 binnen één uur. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar is er sprake van een stijging van het aantal dodelijke slachtoffers van schietpartijen met 72%. In de eerste 3 maanden van vorig jaar waren er 82 doden te betreuren. De situatie in Chicago is helemaal uit de hand aan het lopen. Maar we hoeven ons weinig illusies te maken: naarmate de wereldeconomie verder achteruitboert zullen vuurgevechten in Chicago stijl ook in de rest van de wereld gemeengoed worden.