Dat de centrale banken een gevaarlijk spelletje spelen, staat als een paal boven water. Ze hebben een zodanig ruime monetaire politiek gevoerd dat het financieel systeem overspoeld werd met vers geld. Negatieve rentevoeten, spotgoedkope kredieten en een agressieve vorm van quantitative easing zijn allen ingevoerd ter voorkoming van een nieuwe financiële crisis, maar zullen uiteindelijk mogelijk precies datgene veroorzaken wat ze hebben willen voorkomen. De wereldeconomie is namelijk in groot gevaar.
Dat werd zonder blikken of blozen gesteld op het International FundForum in Berlijn, waar vorig weekend meer dan 1300 fondsbeheerders verzameld waren. Gedurende 3 dagen werd daar van gedachten gewisseld over de huidige investeringsvooruitzichten en over de monetaire politiek van de centrale banken. Daaruit bleek dat er bij de institutionele beleggers heel wat onrust bestaat over wat de centrale bankiers gedaan hebben en nog altijd doen. Ze hebben geesten uit de fles geroepen die nog maar moeilijk opnieuw terug te dringen zijn.
Alexander Ineichen, stichter van Ineichen Research and Management, waarschuwt dat de centrale banken de lessen uit het verleden gewoon aan de laars lappen. In 2008 was er het Lehman moment, waarna de centrale banken in de ring stapten. Dat optreden mag toegejuicht worden, maar dat belet niet dat ondanks de inzet van de grote middelen de grote structurele problemen nog altijd niet zijn opgelost. Eigenlijk hebben de centrale bankiers de kern van het probleem alleen maar verplaatst van de privé-sector naar de publieke sector.
Er zijn onderliggend nog altijd grote risico’s die het systeem bedreigen. Alexander Ineichen vreest dat we een heruitgave zullen krijgen van het Lehman moment uit 2008, waarbij ditmaal de overheden in het oog van de storm zullen belanden. Ondanks hun accumulatieve monetaire politiek zijn de centrale banken er niet in geslaagd om de economische groei opnieuw aan te zwengelen, wat nochtans de bedoeling was. Bovendien zijn zowat alle beschikbare middelen van die centrale banken nu zowat opgedraaid, zodat een volgende crisis bijzonder pijnlijk kan worden.