Het heeft de krantenkoppen voorlopig nog niet echt gehaald, maar insiders maken zich in toenemende mate zorgen over de toekomst van onze pensioenstelsels. Eigenlijk is er sprake van een tweeledig probleem. Op de eerste plaats zijn de overheden wegens geldgebrek niet langer in staat om de royale pensioenen uit het verleden te blijven uitbetalen. De generatie van de babyboomers heeft voor een stuk de toekomst opgesoupeerd, iets wat de jeugd van vandaag hun voorgangers in toenemende mate begint te verwijten. En die verwijten zullen in de toekomst alleen maar luider weerklinken.
Bovendien stelt zich een nieuw probleem, namelijk dat van de negatieve rentevoeten. In het verleden hebben de overheden er vaak op aangedrongen dat we voor een stuk zelf voor onze welvaart na pensionering zullen moeten zorgen. Dat wil met andere woorden zeggen dat we moeten sparen voor onze oude dag, iets wat de meesten onder ons dan ook trouw hebben gedaan. Inmiddels zijn we echter tot de conclusie gekomen dat ons spaargeld niets meer opbrengt. Waardoor meteen het nut van sparen voor de oude dag op losse schroeven wordt gezet.
Maar er wordt al druk uitgekeken naar alternatieven en dan komen automatisch edelmetalen zoals goud, zilver en platina in het vizier. In dat verband is een initiatief de moeite van het vermelden waard. De Britse Royal Mint heeft de zogenaamde Self-Invested Personal Pension Savers in het Verenigd Koninkrijk (SIPPS) een efficiënte manier aangeboden om in goud te beleggen. Deze vorm van beleggen voor de oude dag wordt bovendien op een fiscaal-vriendelijke manier aangemoedigd. Het experiment wordt in de rest van de wereld uiteraard met grote belangstelling gevolgd.
In dat Self-Invested Personal Pension Savers systeem was het al sinds 2014 toegelaten om in goud te beleggen, op voorwaarde dat de zuiverheidsgraad 99,50% bedraagt. Om de gouden baren te mogen bezitten, wordt jaarlijks een kostprijs van 1% plus BTW aangerekend. Ook voordien was het mogelijk om goud te kopen van de Royal Mint, maar dan niet met de bedoeling om te sparen voor het pensioen. In geval van een succes, is de kans groot dat het experiment ook in andere landen opgestart zal worden.