Bij de meeste beleggers zal de Grote Financiële crisis van 2008-2009 nog vers in het geheugen liggen. Het betrof namelijk een evenement dat niet licht zal vergeten, want ons volledig financieel systeem balanceerde in die periode geruime tijd aan de rand van de afgrond. Algemeen wordt aangenomen dat deze crisis van start is gegaan op 8 augustus 2007. Dat was de dag dat BNP Paribas 3 van zijn geldmarktfondsen sloot.
De verantwoordelijken voor deze fondsen moesten schoorvoetend toegeven dat het onmogelijk was geworden om de netto waarde van deze fondsen te berekenen omdat er gewoon geen liquiditeit meer was in de markt. Het was zodoende onmogelijk geworden om in te schatten wat de waarde van zo’n fonds nog was wat ze zaten propvol met zogenaamde subprime mortgage related securities. Of met andere woorden: waardepapieren waarvan de waarde was gebaseerd op die gevaarlijke woonkredieten. En die de facto waardeloos waren geworden.
Een maand later begon de bank run op Northern Bank, later dat jaar ging Lehman Brothers overkop. Het was toen een uitzonderlijke situatie, maar de situatie van vandaag is al evenzeer uitzonderlijk. En dus zou een nieuwe crisis in de lucht kunnen hangen. Volgens Merryn Somerset Webb van Money Morning worden we opnieuw met een levensgroot risico geconfronteerd en dat in de vorm van de lage rentevoeten.
Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen