De Europese banken bevinden zich opnieuw in de gevarenzone, afgaande op de evolutie van de beurskoersen. De beleggers betrouwen de banken simpelweg niet meer en dat is begin dit jaar al eens gebleken. Het startschot werd gegeven door Deutsche Bank, dat in januari van dit jaar op de beurs van Frankfurt al een eerste schuiver maakte. Inmiddels heeft DB die prestatie nog eens dunnetjes overgedaan, in zoverre dat de koers inmiddels is afgezakt tot dieptepunten die al jaren niet meer werden opgetekend.
Maar Deutsche Bank is geen alleenstaand geval, ook andere Europese banken verkeren in hetzelfde geval. Italië raakte op ramkoers met Europa wat betreft de redding van Italiaanse banken, die zich verslikt hebben in een enorme hoeveelheid probleemkredieten. In andere landen zijn deze problemen nog niet aan de oppervlakte gekomen, maar zijn ze onderhuids eveneens aanwezig. De banken hebben het namelijk steeds moeilijker om zich te handhaven in het huidige klimaat van lage tot negatieve rentevoeten.
De Amerikaanse banken lijken er beter aan toe te zijn, maar schijn zou in dit geval wel eens kunnen bedriegen. Want op de beurs van Wall Street presteren de bankaandelen minder goed dan het beursgemiddelde, de sector banken is bijvoorbeeld duidelijk achtergebleven ten opzichte van de S&P 500. Sommige analisten maken zich hier grote zorgen over, ze zien een patroon optreden dat zich ook bij de vorige grote crisis heeft aangediend. Nochtans zouden de banken normaal gezien geen problemen mogen ondervinden in een omgeving die door de centrale banken zo risicoloos mogelijk wordt gemaakt.
Die centrale banken lossen namelijk alles op door het financieel systeem te overspoelen met goedkoop geld, waardoor we een soort ‘overkill’ krijgen. Maar afgaande op de koersevolutie bij de bankaandelen is de wereld veel minder risicoloos dan men ons soms wil doen geloven. Het probleem van het gratis geld houdt inderdaad grote risico’s in, zeker wat het business model van de banken betreft. Het verdwijnen van de rentespreads betekent niet meer of niet minder dan dat het hele business model van de sector op losse schroeven is komen te staan. De vraag moet dan ook gesteld worden of de banken een volgende crisis zullen overleven, zeker wanneer die crisis een bijzonder zware zou zijn.