Inmiddels is de storm over de verkiezing van Donald Trump tot volgende Amerikaanse president min of meer gaan liggen. De Amerikanen hebben zich blijkbaar neergelegd bij het feit dat de republikein vanaf zijn inauguratie op 20 januari gedurende 4 jaar het Witte Huis zal bewonen. Trump maakt zich van zijn kant op om zijn economisch programma op te starten. Nog voor de plannen zijn ontrold, wordt zijn economische politiek al Trumponomics gedoopt.
De plannen van de nieuwe president zijn op zijn zachtst gezegd ambitieus te noemen. Donald Trump wil Amerika weer op de eerste plaats zetten, zowel militair, financieel als economisch. Daartoe plant hij investeringen voor een bedrag van 1000 miljard dollar in de Amerikaanse infrastructuur. Dat die infrastructuur een opknapbeurt kan gebruiken, staat als een paal water boven water. Er is echter een belangrijke vraag waar nog een antwoord op geformuleerd moet worden.
Die vraag is namelijk: waar komt het geld vandaan om alle grote plannen te realiseren? De Amerikaanse presidentskandidaten waren tijdens hun campagnes namelijk één zaak vergeten: de Verenigde Staten verzuipen nu al in de schulden en het programma van Donald Trump zal die schuldenberg alleen nog maar verder doen toenemen. Bijkomende vraag is nu hoeveel schulden de VS uiteindelijk zullen kunnen dragen.
Senator Jeff Flake heeft de kat de bel aangebonden door zich openlijk te verwonderen over het feit dat geen van de presidentskandidaten de aandacht heeft gevestigd op het schuldenprobleem. Nochtans kan dat probleem nog serieuze problemen opleveren wanneer Trump zijn plannen wil uitvoeren. Vooraanstaande republikeinen hebben al gewaarschuwd dat ze niet zullen toestaan hoe de nieuwe president de schulden helemaal door het plafond jaagt. Het kan dus nog spannend worden tijdens het bewind van Trump als president.