Voor de mijnbouwsector zijn het barre tijden. Ondanks een recent herstel zijn de prijzen voor grondstoffen als steenkool, ijzererts, koper, aluminium, nikkel enzovoort bekeken over een langere periode fors in prijs gedaald. De verkopen van zware machines bij Caterpillar, een belangrijke toeleverancier aan de sector, zijn al meer dan 3 jaar op rij maand na maand gedaald. Het spreekt voor zich dat ook de bedrijven actief in de mijnbouw zwaar zijn getroffen door de prijsdalingen. De verliezen in deze sector stapelen zich dan ook op.
We mogen zonder enige vorm van overdrijving spreken van de grootste prijsval ooit in de geschiedenis in het universum van de commodities. Naar de aanleiding van de fors lagere prijzen moet niet lang gezocht worden: de ganse wereld maakt zich zorgen over wat er in China gebeurt. De Chinese economie was jarenlang de motor van de wereldeconomie, maar kan die rol niet langer waarmaken.
De economische groei versnelt niet langer aan een adembenemend tempo, met als gevolg dat er een eind is gekomen aan de spectaculaire vraag naar grondstoffen. Dat is op de eerste plaats merkbaar bij basisgrondstoffen zoals koper, ijzererts en steenkool. Hoe sterk de terugval in de vraag is naar deze commodities, blijkt uit de cijfers verstrekt door het Amerikaans Commerce Department. De Amerikaanse mijnbouwindustrie heeft vorig jaar meer geld verloren dan ze in de 8 jaar voordien had verdiend.
Alle mijnbouwbedrijven samen boekten vorig jaar een verlies van 227 miljoen dollar en zoveel konden ze in de 8 voorafgaande jaren niet verdienen. In het vierde kwartaal daalde de omzet van die bedrijven met een tot de verbeelding sprekende 38%. Hierbij wel de opmerking dat in de cijfers ook de gegevens van de oliebedrijven begrepen zijn. Het spreekt voor zich dat dergelijke situatie op termijn niet houdbaar is. Wanneer de prijzen voor grondstoffen niet herstellen, kan er een heus bloedbad plaatsvinden in de mijnbouwsector. Als barometer van de toestand voor de wereldeconomie laat de prijsval bij de commodities niet veel goeds vermoeden.