Willen of niet, we zullen moeten leren leven met negatieve rentevoeten. Inmiddels wordt op openbare plaatsen al volop gesproken over dit nieuwe fenomeen, de meeste spaarders kunnen hun ogen en oren nog altijd niet geloven. Wie had er ooit gedacht dat de rentevoeten onder nul zouden duiken en dat het geld zou kosten om te mogen sparen. Het protest groeit alsmaar aan, eigenlijk is niemand bereid om zich zo maar goedschiks bij de negatieve rentevoeten neer te leggen. Hieronder 3 methoden hoe u daadwerkelijk de dans kunt ontspringen.
Ondanks alle ontkenningen geloven veel spaarders nog steeds in cash. Ze parkeren die in de Verenigde Staten en in Japan in geldmarktfondsen, maar het ziet er niet naar uit dat deze oplossing een lang leven beschoren zal zijn. Een rondvraag gedaan door Bank of America Merrill Lynch bevestigt weliswaar de interesse voor dit soort fondsen, maar merkt anderzijds op dat die gesloten kunnen worden voor nieuwe kandidaat-spaarders. Dat is in Japan al gebeurd en zou nu ook in de VS kunnen gebeuren. Die geldmarktfondsen zijn dus slechts een tijdelijk alternatief.
Een tweede mogelijkheid is het kopen van vastgoed. Veel spaarders, koortsachtig op zoek naar rendement, proberen nog snel een huis of een appartement te kopen. Maar de grote interesse voor vastgoedprojecten heeft uiteraard tot gevolg dat de prijzen zijn gestegen. Daardoor neemt het risico dat er zich op de vastgoedmarkt een zeepbel gaat vormen. Maar het grote voordeel van woningen of flats is dat de koper iets tastbaars in handen heeft, met in geval van een verstandige verhuurpolitiek een zeker inkomen. Alleszins het overwegen waard.
Axel Merk, president en chief investment officer van Merk Investments LLC, is echter van mening dat de beste bescherming tegen negatieve rentevoeten wordt geboden door goud, zilver, platina en alle andere edelmetalen. Goud biedt weliswaar geen rendement, maar de stijging van de goudprijs dit jaar maakt het toch tot een interessante investering. Een ander groot voordeel is dat centrale banken de waarde van het goud niet kunnen ondermijnen en dat de koopkracht van goud niet door inflatie kan aangetast worden.