Heeft al iemand de correlatie gemaakt tussen de evolutie van de goudprijs en het gedrag van de centrale banken? We vermoeden dat het antwoord op deze vraag negatief is, zodat we zelf maar even op onderzoek trokken. En wat bleek? Het goud heeft de meeste andere activa geklopt sinds de U.S Federal Reserve vorige maand nogmaals haar basisrente verhoogde. De goudmarkt was in de afgelopen weken zelfs vaster gestemd dan de Bitcoinmarkt.
Bloomberg Intelligence analist Mike McGlone ziet daar een signaal in van een trend die zich al geruime tijd doorzet. De goudprijs is langzamerhand beginnen te stijgen sinds de Amerikaanse centrale bank voor de eerste keer sinds de financiële crisis haar basisrente verhoogde. Sinds 12 december is goud ruim 5% duurder geworden, waarbij geprobeerd wordt om opnieuw vaste grond aan de voet te krijgen boven 1300 dollar.
In normale omstandigheden zou de goudprijs moeten dalen als de rente stijgt, maar dat is ditmaal dus niet het geval. En daarmee wordt nogmaals aangetoond dat het verdrag van de centrale banken allesbehalve normaal is. Een goed voorbeeld daarvan wordt gegeven door de Zwitserse centrale bank. Die is niet meer of niet minder dan het grootste hedge fund in de wereld geworden.
Vorig jaar realiseerde die centrale bank een winst van 54 miljoen CHF, waarvan 49 miljoen CHF werd gerealiseerd op de forexmarkten. De Zwitserse frank daalde in 2017 tegenover de euro en dat leverde een stevige winst op. Daarnaast werd nog eens 3 miljard CHF verdiend dankzij de stijging van de goudprijs. Naar onze vaste overtuiging is het niet de bedoeling dat centrale banken als speculanten optreden, maar dat is dus blijkbaar wel het geval. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis