China is nog altijd de belangrijkste goudproducent in de wereld, maar de productie van het land vertaalt een dalende trend. Dat blijkt uit de nieuwste update van de GFMS World Gold Survey. In de eerste zes maanden van dit jaar is de productie met 10% gedaald en dat is de sterkste daling voor de afgelopen 10 jaar. Het bericht had niet zo veel invloed op de goudmarkt, maar toch kan het op langere termijn van invloed zijn op de goudprijs.
Het betekent namelijk dat de Chinezen meer goud zullen moeten invoeren om aan de (grote) vraag te kunnen voldoen. Over het eerste semester produceerden alle Chinese goudmijnen samen 207 ton, of een daling met 23 ton ten opzichte van dezelfde periode 12 maanden geleden. De reden voor de gedaalde productie ligt niet meteen voor de hand: toegenomen aandacht voor het milieu, zo blijkt uit het GFMS rapport.
Een aantal fel vervuilende mijnen werden met productiebeperkingen geconfronteerd en die maatregel zal er toe leiden dat ook in de tweede helft van het jaar de productie lager zal uitkomen. Op basis van de huidige stand van zaken zal 2014 het jaar zijn geweest dat de goudproductie een piek bereikte. Analisten spreken in dat verband van Peak Gold, het feit dat de globale goudproductie in de komende jaren fors kan dalen.
Daarbij wordt altijd verwezen naar Zuid-Afrika. Dat land was de belangrijkste goudproducent in 1970, maar sindsdien is de goudproductie met 85% gedaald. Het kan dus allemaal erg snel gaan. De Chinese goudproductie bedroeg vorig jaar 454 ton, wat 56% meer was dan tweede goudproducent in de wereld Australië. Zuid-Afrika is momenteel nog slechts goed voor 150 ton en het ziet er niet naar uit dat het land zijn vergane glorie ooit zal terugwinnen.
Wanneer Goud kopen
Informatie Goud & Zilver
Waarom Zilver kopen