De stijging van de goudprijs zal heel wat beleggers in de handen hebben doen wrijven. Het gele metaal had het dit jaar al niet slecht gedaan, maar het doorbreken van de Maginot linie van 1300 dollar per troy ounce werd als een veelbetekend signaal ervaren. De goudmarkt leek rijp voor veel hogere koersen. Correctie, ze is dat nog steeds, maar er is wel een factor waar velen vergeten hadden rekening mee te houden.
De afgelopen maanden waren verschillende pogingen ondernomen om de goudprijs te remmen in zijn vaart, pogingen die overigens weinig succesvol varen. Iets of iemand had er blijkbaar belang mee dat het goud aan banden gelegd. Deze ‘fat finger’, want zo wordt hij genoemd, probeert via gerichte verkopen van goud de prijs telkens weer lager te duwen. Dat gebeurde bij voorkeur op dagen met dunne handel, wanneer deze pogingen tot manipulatie het meeste kans op succes leken te hebben.
Het was dan ook te verwachten dat de mannen achter de manipulatie van de goudhandel niet werkloos zouden blijven toekijken hoe er hogere regionen afgetast werden. Inderdaad kwam er een kleine flash crash veroorzaakt door het dumpen van goudfutures. Het betrof meer bepaald futures voor een bedrag van 1,10 miljard dollar, die op de Aziatische markt werden gedumpt. Gevolg was dat de goudprijs tijdelijk weer onder het niveau van 1300 dollar werd geduwd.
De manipulatoren proberen zo de stijging van de goudprijs af te remmen, waarbij de zware middelen werden ingezet. Want op hetzelfde moment werden ook zilverfutures gedumpt in de hoop dat dit het effect van de goudverkopen nog zou versterken. Inmiddels is het duidelijk geworden dat het ballonetje van de manipulatie van de goudprijs niet langer opgaat. Het effect van de interventie was namelijk maar heel even merkbaar. Behoudens onverwachte omstandigheden rekenen we dus op een verdere stijging van de goudprijs.
Missie EGS
Infoavond Goud & Zilver
Adviesgesprek Goud & Zilver