Op de financiële markten spelen de wetten van vraag en aanbod, tenminste dat zouden ze toch moeten doen. De jongste maanden was er heel wat te doen over de manipulatie van de goudmarkt, waarbij op regelmatig tijdstippen een pak goudfutures gedumpt worden om de goudprijs omlaag te duwen. Het goud wordt dus gemanipuleerd, maar bij zilver is dat eveneens het geval. De zilverprijs staat in geen geval op het niveau waar hij in een echte vrije markt zou staan.
Bij de analyse van een activa is het altijd belangrijk om naar de fundamentals te kijken, met de verhouding tussen vraag en aanbod als één van de belangrijkste. En wat blijkt: de zilvermarkt wordt gekenmerkt door een gelijkblijvende tot zelfs hogere vraag bij een lager aanbod. Volgens de ijzeren wetten van de logica zou dus de zilverprijs moeten stijgen, tenzij natuurlijk de manipulatoren hun inspanningen om de prijs laag te houden zouden opdrijven.
Dat belooft echter een moeilijke opgave te worden wanneer we de productiecijfers van de vier grootste zilvermijnen er bij halen. Die productie is namelijk met ruim een kwart gedaald. We praten dan over Hecla Mining, Endeavour Silver, Silver Standard en First Majestic. De productie van dit viertal is respectievelijk met 34, 26, 24 en 30% gedaald. De totale productie van de vier samen daalde van 11 naar 8 miljoen troy ounce.
Uit deze cijfers kan een duidelijke conclusie worden getrokken: de lagere productie kan de zilverprijs fors hoger duwen. Dat hoeft niet meteen te gebeuren, want de manipulatoren van de zilvermarkt zitten nog altijd op het vinkentouw hun kans af te wachten. Maar het gewicht van de lagere productie kan op een bepaald moment onhoudbaar worden, zodat de prijs manipulatie of geen manipulatie omhoog gaat.
Missie EGS
Infoavond Goud & Zilver
Adviesgesprek Goud & Zilver