Maart was opnieuw een goede maand voor de verkopen van zilveren munten bij de Perth Mint . Die zijn namelijk met 43% gestegen ten opzichte van het jaar voordien. Die stijging verbaasde nogal wat analisten, want uit het rapport van de Perth Mint bleek dat de verkopen van goud in de vorm van munten, baren of staven tijdens dezelfde maand met 12% zijn gedaald. De goud zilver ratio op basis van de verkopen bedraagt zodoende, wat in dit geval wil zeggen dat er 32x meer zilver dan goud werd verkocht.
De Paasweek was overigens een goede week voor de edelmetalen, want zowel de goud- als de zilverprijs stegen op weekbasis. De goudprijs ging met 2,60% naar omhoog, een troy ounce zilver werd 3,10% duurder in wat traditioneel een korte handelsweek is. Inmiddels zijn die winsten opnieuw verloren gegaan. De Perth Mint is de grootste raffineerder van goud in Australië, terwijl dit land op zijn beurt na China de 2de goudproducent in de wereld is.
Dat de verkopen van goud daalden tot het laagste niveau sinds maart vorig jaar is enigszins verbazingwekkend gezien de sterke prestatie van het zilver. Ook bij de Perth Mint konden ze niet anders dan besluiten dat de geopolitieke spanningen op verschillende plaatsen in de wereld aan de basis van de stijging van de zilververkopen lag. De vraag blijft dan echter waarom er zo’n grote kloof is met de goudverkopen.
Albert Edwards van Société Générale kwam in dat verband met een vraag die al een tijdje niet meer was gesteld: ‘Waar blijft de looninflatie?’. Hij reageerde daarmee op een opmerking van Peter Praet van de Europese Centrale Bank die waarschijnlijk in een bui van overmoed had verklaard dat deflatie dood en begraven is. Volgens Edwards kan er van een nieuw inflatiescenario geen sprake zijn zolang de looninflatie niet aantrekt. Maar de stijging van de prijzen van goud en zilver kan de voorbode worden van een nieuwe inflatiegolf, ook al blijft de looninflatie voorlopig ‘hangen’