Hoe help ik een rijk land zo snel mogelijk om zeep? Wie het antwoord op deze vraag wil kennen, moet een vliegtuigticket richting Caracas nemen. Venezuela is namelijk een land dat in sneltreinvaart op weg is naar de afgrond. Bergaf, macadam en wind achter, sneller kan het niet gaan. Inmiddels staat de Venezolaanse regering met de rug tegen de muur, stilaan weet ze niet meer van welk hout nog pijlen maken.
De buitenlandse valutareserves van het land zijn teruggevallen tot 10 miljard dollar, waarvan 7 miljard dollar aan goud. Maar 7 miljard dollar aan goud is niet bruikbaar om de lopende rekeningen te betalen. De bodem van de Venezolaanse schatkist komt dus stilaan in zicht, dit terwijl Venezuela in 2017 nog 6 miljard dollar aan schulden moet afbetalen. Het zal duidelijk zijn dat de regering van Nicolas Maduro sneller uit een ander vaatje zal moeten gaan tappen om een antwoord te formuleren op de huidige problemen.
We weten dat Venezuela beschikt over 25% van de bewezen oliereserves in de wereld en dus zou het land in principe één van de rijkste in de wereld moeten zijn. Probleem is echter dat het land vooral ‘zware’ olie in de ondergrond heeft en die is niet zo makkelijk te bewerken. Dat heeft tot gevolg dat de Venezolaanse olie duurder is om te ontginnen. Maar anderzijds hebben eerst Hugo Chavez en daarna Nicolas Maduro het geld aan deuren en vensters uitgegooid. Eigen schuld dikke bult dus.
De gevolgen van een rampzalig beleid kunnen niet anders dan rampzalig zijn. De Venezolaanse inflatie kan volgend jaar 2000% bereiken en die voorspelling is niet afkomstig van één of andere onheilsprofeet maar van het Internationaal Monetair Fonds. Op de forexmarkten wordt voor 1 dollar bijna 5000 bolivar betaald, waar dat in januari maar 1000 bolivar was. Venezuela stevent recht op de afgrond af en alles wijst er dat de klap niet lang op zich zal laten afwachten. Het land is een interessant studiemodel voor wie wil weten hoe een hyperinflatoir scenario werkt.
Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen