Is goud ondergewaardeerd of overgewaardeerd? De vraag stellen is misschien makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Want als puntje bij paaltje komt, is er geen echte benchmark voorhanden waar de goudmarkt aan weerspiegeld kan worden. En dus vallen bewegingen in de goudprijs vaak moeilijk te verklaren. De jongste jaren is er heel wat onderzoek gebeurd omtrent de factoren die de gang van zaken op de markt voor edelmetalen bepalen.
Claude Erb, een voormalige commodities manager bij fondsenbeheerder TCW Group, kwam tot de conclusie dat de correlatie tussen goud en inflatie minder voor de hand liggend is dan door sommigen wordt aangenomen. De ratio tussen goud en consumentenprijzen in de Verenigde Staten schommelde in de loop van de jaren tussen een bodem op 1,50 en een piek op 8,70. De correlatie tussen beiden kan met andere woorden schommelen naargelang van de omstandigheden.
Vandaag zijn we in een omgeving beland dat alle indicatoren aangeven dat goud inderdaad ondergewaardeerd is en nog geen kleintje ook. De Duitse inflatie is toegenomen tot 2,20% en de trend is nog altijd stijgend. Ook de rest van de wereld zal met meer inflatie geconfronteerd worden en dat op een moment dat de geopolitieke onzekerheid de hoogst mogelijke toppen scheert. Alle indicatoren wijzen dus in de richting van een scherpe stijging van de inflatie in de komende maanden, met alle gevolgen vandien. Het bezit van goud, zilver, platina en alle andere edelmetalen kan dan ook alleen maar van harte aanbevolen worden.
Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver