De Italianen hebben een nieuwe regering maar dat wil nog niet zeggen dat hun problemen achter de rug zijn. Matteo Renzi heeft woord gehouden en de deur achter zich dichtgetrokken zodra hij wist dat zijn landgenoten in een referendum de voorgestelde wijzigingen aan de grondwet afwezen. Maar betekent het vertrek van Renzi en de komst van een nieuwe regering dat de problemen achter de rug zijn?
In het geheel niet, want de bankensector blijft verzuipen in een berg van schulden. Zelfs het feit dat de belaagde Unicredit via een haastoperatie orde op zaken probeert te stellen zal daar niets aan veranderen. De crisis is dus niet over, mogelijk ligt alleen het begin van de crisis nu achter ons. Er valt nog een lange weg af te leggen, tenminste wanneer we columnist Wolfgang Münchau in de Financial Times mogen geloven.
Deze is van mening dat Italië onmogelijk in de euro kan blijven, wat de regering ook doet of niet doet. Volgens Wolfgang Münchau is het onvermijdelijk dat het land op een bepaald moment zal geleid worden door een politicus die de eurozone kost wat kost de rug zal toedraaien. De gevolgen laten zich nu al raden: een bank run en een catastrofe voor de Italiaanse staatsobligaties.
Wolfgang Münchau gelooft dat de Italiaanse regering Angela Merkel en de rest van Duitsland bewust moet worden van het feit dat Italië met de beste wil van de wereld niet in de eurozone kan blijven. Maar waarschijnlijk zal met alle mogelijke lapmiddelen geprobeerd worden om de Italianen toch aan boord te halen, met als gevolg dat we afstevenen op een Europese crisis van ongekende omvang.