De tijd begint te dringen voor de redding van Banca de Monte Paschi, de Italiaanse bank die dreigt te verzuipen in de probleemkredieten. Stilaan raakt iedereen er van overtuigd dat de redding van de bank de hoogste prioriteit heeft, zelfs de Duitsers zijn langzaam maar zeker bakzeil aan het halen. Want het omvallen van een bank van dit kaliber zou opnieuw een bankencrisis van wereldformaat kunnen veroorzaken.
De problemen reiken verder dan Banca de Monte Paschi alleen, want de meeste Italiaanse banken hebben gelijkaardige problemen. Dat de Duitsers bereid zijn om een soepelere houding aan te nemen, blijkt uit een verklaring die Jens Weidmann tijdens het weekend aflegde. De gouverneur van de Bundesbank verklaarde namelijk zich niet te zullen verzetten tegen de tussenkomst van de overheid bij de redding van de Italiaanse banken.
Die overheid zou tussenbeide kunnen komen vanwege politieke redenen. In het geval van Banca de Monte Paschi zijn de achtergestelde obligaties van deze bank voor ongeveer de helft in het bezit van particuliere beleggers. Een groot deel van de Italiaanse bevolking zou dus financieel geplukt worden wanneer wordt toegelaten dat de bank overkop gaat. En dat wil de regering in Rome natuurlijk kost wat kost vermijden. De populistische partijen zouden zich eens te meer in de handen mogen wrijven.
Het probleem van Banca de Monte Paschi wordt echter vaak fout onderschat, het probleem heeft niets te maken met solvabiliteit maar wel met liquiditeit. Als gevolg van de aanhoudende stroom negatieve berichten hebben de depositohouders van de bank sinds het begin van dit jaar 15 miljard euro van de rekeningen gehaald. Ze is dus aan het doodbloeden en dat moet alleszins vermeden worden. Want dan zou er wel eens een sneeuwbal aan het rollen kunnen gaan.