De afgelopen maanden zijn de problemen bij de banken niet van de voorpagina’s van de nieuwssites verdwenen. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Deutsche Bank, dat op basis van de berichtgeving wel eens tot over zijn oren in de stront zou kunnen zitten. Het probleem van de grootste Duitse bank is eigenlijk heel eenvoudig. De bank heeft veel te veel schulden aangegaan om met het opgehaald geld gevaarlijke derivatenposities in te nemen.
Het staat als een paal boven water dat er ooit een oplossing moet gevonden worden voor de problemen die Deutsche Bank achtervolgen, maar de speurtocht naar zo’n oplossing blijkt niet van een leien dakje te verlopen. De Duitse regering kan of wil geen handje toesteken, waarbij kanselier Angela Merkel maar al te goed beseft dat als DB van de ondergang wordt gered het einde nog niet in zicht is. Want ook de Italianen staan te trappelen om de eigen banken het hoofd boven water te houden.
En nochtans kan Merkel het zich onmogelijk veroorloven dat haar grootste bank door de knieën gaat. Ze zegt het niet met zo veel woorden, maar het omvallen van Deutsche Bank zou op een complete ramp neerkomen. Wie dat wel open en bloot zegt, is de bekende belegger Jim Rogers. Deze is van mening dat het falen van deze bank het ganse financieel systeem aan de rand van de afgrond zal brengen.
Rogers maakt zich vooral zorgen over de boete van 14 miljard dollar die de Amerikaanse overheid van DB vroeg. Die boete zou weliswaar gedrukt worden tot waarschijnlijk 5 miljard dollar, maar daarmee is de geldhonger van de Amerikanen nog niet gestild. Die hebben dringend geld nodig en zullen driftig met boetes blijven zwaaien. Deutsche Bank zal daar ongetwijfeld haar deel van krijgen en zo uiteindelijk op de knieën gebracht worden. Maar wanneer DB valt, staat het hele financieel systeem op wankelen. Daarom is het zaak om de problemen met DB op eender welke manier op te lossen.