Zijn naam is Haruhiko Kuroda en hij is nog altijd de gouverneur van de Bank of Japan. Hoe lang deze man nog aan het hoofd van de Japanse centrale bank zal blijven staan, is hoogst onzeker. Want hij heeft er in de afgelopen maanden werkelijk niets van gebakken. Nu is het zo dat een eventuele opvolger er waarschijnlijk evenzeer in vertwijfeling zal zitten. Want de Japanse regering staat voor de hopeloze taak om een kwakkelende economie er bovenop te helpen. En om heel eerlijk te zijn: niemand heeft daar het juiste recept voor in handen.
Maar Haruhiko Kuroda heeft zijn lesje dus nog altijd niet geleerd en ziet de rente nog verder onder nul zakken. Japan is eerder bij verrassing overgestapt naar dit paardenmiddel, nadat de Japanse regering wekenlang bleef ontkennen dat de rente onder nul zou belanden. Eigenlijk heeft de Bank of Japan echter geen enkele andere mogelijkheid dan koppig verder te gaan op het ingeslagen pad, ook al is inmiddels klaar en duidelijk geworden dat dit pad nergens toe leidt.
Anderzijds moeten we wel toegeven dat Haruhiko Kuroda een eerlijk man is. Hij geeft namelijk ruiterlijk toe dat de kans klein is dat de momenteel lopende maatregelen succes zullen opleveren. Integendeel zelfs, het laten zakken van de rente op sommige deposito’s aangehoudend door de commerciële banken tot 0,10% heeft nog altijd geen tastbare resultaten opgeleverd. En de vraag is of die er vooralsnog nog zullen komen.
Stilstaan is echter achteruitgaan en dus heeft Haruhiko Kuroda al aangekondigd dat hij indien de noodzaak daartoe zich aandient de rente nog verder onder nul zal laten zakken. Hij stelde in de toekomst ad hoc maatregelen in het vooruitzicht, waarbij de Bank of Japan zal reageren naarmate de economische en financiële omgeving. Helikoptergeld lijkt inmiddels onvermijdelijk geworden, de Japanners mogen uitkijken naar een gratis zak met geld. Wat er daarna te gebeuren staat, moet nog afgewacht worden. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Zolang er geen ingrijpende maatregelen getroffen worden zoals een sanering van de schulden zal de Japanse economie in zak en as blijven zitten.