De eurozone staat nu al enkele jaren onder druk, waarbij de ene crisis de andere opvolgt. Hoogtepunten waren tot dusver de Griekse crisis, gevolgd door de vluchtelingencrisis. Het lot van het verenigd Europa komt nu aan een zijden draadje te hangen door de opkomst van de populistische partijen. Hoe moeten we de toekomst van de eurozone inschatten: bestaat er een kans dat die overleeft of is ze gedoemd om te verdwijnen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Daarom kan het interessant zijn om eens een externe stem aan het woord te laten.
Het verhaal van de eurozone kan onmogelijk een happy end krijgen. Dat is de mening van Tarisa Watanagase, een voormalige (vrouwelijke) gouverneur van de Bank of Thailand. Zij maakte tijdens een paneldiscussie in Vientiane de vergelijking met de grootste Aziatische crisis die in 1997-98 het financieel systeem op zijn grondvesten deed daveren. Tarisa Watanagase was destijds één van de mensen die er in slaagden om een antwoord op het crisisgevaar te formuleren. Aan haar werd gevraagd wat zij dacht over de huidige situatie in de eurozone.
Haar antwoord liet aan duidelijkheid dus niets te wensen over. De Aziatische landen beschikten destijds over een wapen waar Europa vandaag de dag niet meer kan uitpakken. Tarisa Watanagase kon via een devaluatie van de Thaise bath orde op zaken stellen, een voorbeeld dat door andere landen werd gevolgd. Die mogelijkheid is er in Europa momenteel echter niet meer, want iedereen werkt onder de eenheidsvlag van de euro.
Wat zal er dan gebeuren? Tarisa Watanagase verwacht dat de Europese Monetaire Unie uit elkaar zal spatten. Uiteindelijk zullen er aan aantal blokken overeind blijven, bestaande uit landen die beter op elkaar ingespeeld zijn. Het zal duidelijk zijn dat de Noord-Europese landen in een ander blok zullen belanden dan hun Zuid-Europese tegenhangers. Volgens de Thaise economie, die ook voor het IMF heeft gewerkt, is de huidige situatie niet lang meer houdbaar, ze moet onvermijdelijk tot een crisis aanleiding geven.