Duitsland, Argentinië en Zimbabwe zijn voorbeelden van landen die in een ver of minder ver verleden met hyperinflatie geconfronteerd werden, dit als gevolg van grove beleidsfouten gemaakt door de overheden en/of de centrale banken van de landen in kwestie. Maar blijkbaar leert de wereld niet uit de fouten gemaakt in het verleden, want dezelfde fouten worden in een weliswaar andere vorm telkens weer opnieuw gemaakt. Noem het oude wijn in nieuwe zakken of plak er een andere naam op, maar politici hebben blijkbaar een patent op het maken van dergelijke fouten.
Venezuela is een schoolvoorbeeld van een land dat recent door het hardnekkig volharden in een monetaire politiek die tot niets maar dan ook letterlijk tot niets leidt aan de bedelstaf gebracht. Hoewel rijk aan olie werd Venezuela aan de rand van de afgrond gebracht door een socialistisch beleid dat het geld langs alle kanten over de balk gooide. Ook de Venezolanen hebben inmiddels kennis mogen maken met het begrip ‘hyperinflatie’ en het is waarschijnlijk bijlange na niet het laatste land dat in een soortgelijke situatie zal verzeild raken.
Nigeria is het volgende voorbeeld van waar een verkeerde monetaire politiek toe kan leiden. Half juni 2016 liet de Nigeriaanse regering de koers van de nationale munt los. Het was overigens de eerste keer in de geschiedenis van het olierijke land dat de koers van de naira werd losgelaten. Het loslaten van de koers van de nationale munt was het gevolg van een zware economische crisis en van een schrijnend gebrek aan vreemde valuta’s. Het hoeft geen betoog dat Nigeria evenals Venezuela het slachtoffer is van de daling van de olieprijzen.
President Muhammadu Buhari weigerde echter in te zien dat zijn land op verloren stellingen streed en drong geruime tijd aan bij de centrale bank om de koers van de naira te blijven verdedigen. Het loslaten van de peg met de dollar aan een vastgestelde koers van 197 naira’s voor een dollar veroorzaakt echter een vrije val voor de Nigeriaanse munt. Die verloor in één klap 40% van zijn waarde en een vrije val van dergelijke omvang zal ongetwijfeld niet zonder gevolgen blijven. Nigeria schaart zich in het rijtje van landen dat voor hyperinflatie in aanmerking komt, met daarbij de opmerking dat het zeker niet het laatste land zal zijn dat in die richting evolueert.