Mogen we werkelijk onze ogen en oren geloven en staat de wereld klaar om het helikoptergeld te ontvangen? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de realiteit is inderdaad dat de centrale banken in samenspraak met de overheden overwegen om gratis geld uit te delen. Niet uit vrijgevigheid uiteraard, maar gewoon omdat er geen ander middelen meer ter beschikking zijn om de economische groei aan te zwengelen. En ergens ook wel in de wetenschap dat die politiek van gratis geld als puntje bij paaltje komt niet zal werken.
Steeds meer politici en economen raken er van overtuigd dat helikoptergeld uiteindelijk toch een uitweg kan bieden uit de huidige impasse. Of ze het gelijk aan hun kant hebben, valt natuurlijk nog af te wachten. Het belangrijkste argument dat wordt aangedragen is dat het uitdelen van gratis geld onvermijdelijk tot meer inflatie aanleiding zou geven. Want algemeen wordt aangenomen dat de economische situatie slechts zal normaliseren wanneer de inflatie weer helemaal terug is van weggeweest. Niet te veel inflatie dus, maar ook niet te weinig.
Inmiddels heeft zich een nieuwe stem in het debat gemengd en die stem is niet van de minste. De centrale banken mogen de helikopters klaarzetten, zo stelt niemand minder dan Nouriel Roubini. De Amerikaanse economieprofessor, beter bekend onder de naam Dr. Doom, heeft zich bekendgemaakt als een volwaardig voorstander van het uitdelen van gratis geld. Roubini is namelijk van mening dat onconventionele middelen ingezet zullen moeten worden om de economie weer op kruissnelheid te krijgen, inclusief dus helikoptergeld.
Hij ziet namelijk geen andere mogelijkheid meer om de huidige patstelling te doorbreken, nu ook de zero-interest-rate policy (ZIRP of nulrentepolitiek) niet heeft gewerkt. Maar Roubini sluit ook andere verregaande maatregelen niet uit, zoals het direct inkopen van aandelen, van risicovolle obligaties en van probleemkredieten van de banken. Dit zijn inderdaad paardenmiddelen, maar er zit volgens de professor niets anders meer op dan over te gaan op dit soort maatregelen nu alle andere maatregelen hebben gefaald.