In de bankensector heerste de afgelopen maanden een opvallende stilzwijgendheid wat betreft het aanrekenen van negatieve rente op deposito’s. De banken hielden elkaar sterk in de gaten, maar uiteindelijk was er tot dusver niemand die de koe echt bij de hoorns vatte. Ergens in Japan was er weliswaar iemand die de bedrijfsklanten geld aanrekende voor het in deposito geven van geld, maar daar lag niemand echt wakker van. Inmiddels is echter wel duidelijk geworden dat de negatieve rentevoeten geen kortstondig fenomeen zullen blijken te zijn.
Wereldwijd zal de rente hoogstwaarschijnlijk nog lang superlaag tot negatief blijven, met alle gevolgen van dien voor de banken. Daarom heeft het nog weinig zin om de hete brij voor zich uit te schuiven. ABN Amro heeft de zaak nu eindelijk aangepakt door aan te kondigen dat er wordt gewerkt aan een systeem waarin alleszins de bedrijfsklanten zouden moeten betalen voor het parkeren van geld op hun deposito’s. Concreet is er nog niets beslist, maar de kans is toch bijzonder groot dat negatieve rentevoeten een feit zullen worden.
CEO Gerrit Zalm van ABN Amro, in een vorig leven nog de Nederlandse minister van Financiën, kwam met de verklaring dat de bank er aan moet denken om de eigen toekomst veilig te stellen. De banken zullen zich moeten aanpassen aan de voortdurend wijzigende marktomstandigheden, aldus Zalm. En wanneer de rentevoeten negatief blijven, betekent dit dat ABN Amro op haar beurt negatieve rentevoeten zal moeten toepassen. Insiders spreken in ieder geval van een zeer interessante ontwikkeling.
Ze komt echter niet onverwacht, want eerder werden door het management van ABN Amro al proefballonetjes opgelaten met betrekking tot de negatieve rentevoeten. Maar misschien is er meer aan de hand. De Nederlandse bank moest onlangs aan de klanten vertellen dat de posities in goud niet fysiek geleverd konden worden, ze werden in cash vergoed. 77% van de aandelen van ABN Amro is overigens nog steeds in handen van de Nederlandse overheid. Is de oorlog tegen het goud als alternatief voor fiat geld nu definitief begonnen, met de Nederlandse regering als midvoor? Het heeft er alleszins alle schijn van.