Op de goudmarkt viel afgelopen week opnieuw vuurwerk te beleven, waarmee werd aangetoond dat de interesse voor de edelmetalen zeker nog niet getaand is. Eens te meer werd aangetoond dat de beleggers van elke inzinking gebruikmaken om opnieuw goud te kopen. Vooral de vraag naar gouden munten blijft ongemeen groot, hetgeen aangeeft dat het onderliggend sentiment op de goudmarkt goed blijft. Alles wijst dus in de richting van een verdere stijging van de goudprijs. Ook van zilver, platina, palladium, rhodium en de andere edelmetalen mogen nog sterke prestaties verwacht worden.
Boris Schlossberg, managing director FX strategy bij BK Asset Management, gelooft dat het goud nog over heel wat potentieel beschikt. Hij ziet de goudprijs dus fors stijgen, waarbij in eerste instantie de kaap van 1400 dollar gerond zal moeten worden. Maar dat mag volgens Schlossberg geen noemenswaardige problemen opleveren. Hij geeft ons drie waarom de goudprijs voorbij 1400 dollar zal stijgen. De eerste reden ligt voor de hand: de Federal Reserve Bank is aan handen en voeten gebonden en dus machteloos.
De Amerikaanse centrale bank heeft bij monde van president Janet Yellen al meermaals een renteverhoging in het vooruitzicht gesteld, maar heeft tot dusver steeds de boot moeten afhouden. De reden hiervoor moet niet ver gezocht worden: de FED vreest dat het optrekken van de rente nefaste gevolgen zal hebben. Niet alleen voor de Amerikaanse economie, maar ook het financieel systeem. Volgens Schlossberg zal de goudprijs in de komende maanden blijven stijgen zolang de centrale banken de rente niet verhogen. En de kansen op zo’n verhoging zijn relatief klein.
Jonathan Krinsky, chief economist en market strategist bij MKM Partners, gaat ook akkoord met de twee andere redenen die zijn collega aangeeft om een verdere stijging van de goudprijs te mogen verwachten. Op de eerste plaats is zilver mee betrokken in de beweging, de zilverprijs is over de afgelopen maanden zelfs sterker gestegen dan de goudprijs. Daarnaast houden zowel Schlossberg als Krinsky ook de goudmijnaandelen goed in de gaten. Deze gelden algemeen als voorlopende indicatoren en laten dus een verdere stijging van de goudprijs vermoeden.