De hoofdeconoom van Deutsche Bank waarschuwde onlangs voor de Europese banken, die eens te meer op hun tandvlees zouden zitten. Om de banksector weer vlot te krijgen, zou een bedrag van 150 miljard euro nodig zijn. Dat geld zou niet zonder moeite opgehaald kunnen worden, want de Europese banken staan bij de beleggers zonder enige vorm van overdrijving in een slecht daglicht. Het wordt dus weer eens kantje boordje, als we DB mogen geloven. Het ernstig moet deze waarschuwing omtrent de Europese bankensector genomen worden?
We steken niet onder stoelen of banken dat Deutsche Bank waarschijnlijk het gelijk aan zijn kant heeft. Hoewel deze bank uiteraard zelf ook boter op zijn hoofd heeft, want DB staat in de frontlinie wanneer het de meest bedreigde Europese banken betreft. Met dank aan de enorme derivatenposities die de grootste Duitse bank heeft uitgebouwd. Maar daarnaast is het plaatje vrij duidelijk wat de Europese banken betreft: waar rook is, is meestal ook vuur. Of met andere woorden: we twijfelen er geen moment aan dat er onheil in de lucht hangt.
Want niet alleen de beurskoers van Deutsche Bank is in vrije val gegaan, ook een bankaandeel als Barclays heeft 50% van zijn waarde moeten prijsgeven. Om nog maar te zwijgen van de Italiaanse banken, die met de regelmaat van een klok in de vuurlinie belanden. De meeste van de Italiaanse bankaandelen, ook die van de grootste, zijn met meer dan 50% in waarde gehalveerd. Bovendien is de rook boven het Italiaanse banklandschap bijlange na nog niet verdwenen, de branden blijven er smeulen.
Recent zijn de Portugese banken op een negatieve manier in het nieuws gekomen, ook daar dreigt nu weer een en ander mis te lopen. Het zal duidelijk zijn dat de problemen zich blijven opstapelen totdat de stapel een dusdanige hoogte heeft bereikt dat de situatie niet langer houdbaar is. De kans groeit met de dag dat de Europese Centrale Bank op een bepaald moment opnieuw tussenbeide zal moeten komen om de banken het hoofd boven water te houden. En garanderen dat er die dag opnieuw vuurwerk op de financiële markten te beleven zal zijn.