De financiële markten kijken bang in de richting van Italië, want de bankensector van dat land lijkt zich aan de rand van de afgrond te bevinden. De balansen van de Italiaanse banken staan bol van de probleemkredieten en een vervelend kantje aan die probleemkredieten is dat ze inderdaad vroeg of laat problemen kunnen veroorzaken. Problemen met de Italiaanse banksector is iets dat Europa momenteel kan missen als kiespijn, zoveel is zeker. En dus wordt de situatie in Italië op de voet gevolgd.
De Italiaanse overheid kan alleszins lichtzinnigheid verweten worden, want ze heeft nagelaten om tijdig de gepaste maatregelen te treffen. De problemen dateren namelijk niet van gisteren of eergisteren, enkele maanden geleden was al bekend dat op de balansen van de banken voor een bedrag van maar liefst 360 miljard euro aan probleemkredieten stonden. Het antwoord kwam in de vorm van een oprichting van een fonds genaamd Atalante, waarin een bedrag van zeggen en schrijven 5 miljard euro werd ondergebracht. Van een druppel op een hete plaat gesproken!
Maar Italië is geen alleenstaand geval, het gonst in heel de bankensector van de geruchten. In Duitsland zijn er problemen gerezen bij Bremen Landesbank en alles wijst er op dat in de komende weken en maanden nog meer nieuws zal binnensijpelen over banken in problemen, met uiteraard druk op de beurskoersen van de bankaandelen tot gevolg. In de banksector heeft op de beurs zodoende al een enorm bloedbad plaatsgevonden. Sinds de start van dit jaar hebben de aandelen van de grote banken bijna 500 miljard dollar aan beurswaarde in rook zien opgaan. De cijfers zijn afkomstig van FactSet, dat er op wijst dat niet alleen Brexit met de beschuldigende vinger moet nagewezen worden.
Een aantal factoren spannen namelijk samen om de banksector onder druk te zetten. De vrees voor een pijnlijk ontwaken van de Chinese economie, de dreiging van hogere rentevoeten en de prijsval op de oliemarkt zijn stuk voor stuk factoren die bijgedragen hebben tot de koersval. De problemen die de gedaalde beurskoersen met zich meebrengen, zijn veel groter dan op het eerste gezicht zou blijken. Ze bemoeilijken namelijk het ophalen van vers kapitaal, dat nochtans noodzakelijk is om de balansen van de banken te versterken. Bovendien mag ook het psychologisch aspect van de koersval niet onderschat worden. Wanneer bijvoorbeeld de beurskoers van Deutsche Bank terugvalt tot één enkel cijfer, zou dit de katalysator kunnen worden van een nieuwe bancaire crisis.
Je beschermen met fysiek goud en zilver te kopen kan je hier.