De datum 23 juni komt akelig dichtbij en dat is een datum die met een vette stip in de smartphones van de meeste beleggers staat aangeduid. Het is namelijk de dag dat de Britten via een referendum moeten uitmaken of ze al dan niet nog van een Europees geheel willen blijven deel uitmaken. Het spreekt voor zich dat de uitkomst van dat referendum zeer belangrijk zal zijn voor het sentiment op de financiële markten. Heel wat analisten vrezen dat een financiële schok niet te vermijden valt wanneer de Britten effectief Europa de rug toekeren.
Valt een Brexit nog te vermijden?, dat is de vraag die iedereen zich nu stelt. Want waar de polls geruime tijd in de richting van een fifty fifty verhouding wezen, lijkt de trend geleidelijk aan te zijn omgeslagen in de richting van een Brexit. De Britten lijken dus in toenemende mate bereid om Europa de wacht aan te zeggen, ondanks de waarschuwende woorden die premier David Cameron en veel van zijn vooraanstaande landgenoten de wereld ingestuurd hebben. Het wordt met andere woorden bibberen tot en met die bewuste 23ste juni.
Afgelopen weekend bleek uit een poll georganiseerd door gespecialiseerd bureau Opinium dat steeds meer Britten hun angst voor een Brexit lijken te overwonnen hebben. Het aantal voorstanders van die Brexit is gestegen tot 52%, terwijl slechts 33% van de Britten voorstander van zou zijn om in Europa te blijven. De voorsprong bedraagt dus 19 basispunten in het nadeel van de zogenaamde status quo. Polls zijn natuurlijk maar polls, maar van deze uitslag zijn de beleggers natuurlijk toch wel even flink geschrokken.
De vrees op de financiële markten voor een definitief negatief vonnis volgende week zaterdag kan in de komende dagen alleen nog maar verder toenemen. Een aantal analisten waarschuwen dat het met oog op een Brexit de nodige voorzorgsmaatregelen genomen moet worden. Volgens de CIO van One River lijkt het niet onverstand om wat goud achter de hand te houden, eventueel aangevuld met zilver en andere edelmetalen. De goudprijs zou namelijk kunnen ontploffen wanneer de Britten inderdaad de hakken in het zand zetten wat een gezamenlijke toekomst met Europa betreft.