Steeds meer grote beleggers zijn er van overtuigd dat op de beurzen het vet van de soep is en dat we aan de vooravond van een forse correctie kunnen staan. Die zou op de eerste plaats de beurs van Wall Street kunnen treffen, maar kan zich vervolgens verspreiden naar de andere wereldbeurzen. Onder andere Stan Druckenmiller, de vroegere partner van George Soros, adviseert om aandelen maar te verkopen en over te stappen naar goud en eventueel andere edelmetalen. Een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.
Fundamenteel zijn er inderdaad weinig factoren die een verdere stijging van de beurskoersen rechtvaardigen. De bedrijfsresultaten vertonen al verschillende kwartalen op rij een dalende trend en van een bodem lijkt nog altijd geen sprake te zijn. Bovendien dreigt de Amerikaanse economie, tot dusver de sterkhouder van de wereldeconomie, steeds meer stoom af te laten. De publicatie van tegenvallende werkloosheidscijfers voor de maand mei heeft in dat verband nieuwe alarmbellen doen rinkelen.
Nu beginnen ook steeds meer analisten van de banken in te zien dat er op de beurzen niet veel meer te rapen valt. Die analisten zullen dat echter maar schoorvoetend toegeven, want zo snijden ze zich uiteraard in eigen voet. Hun business draait namelijk alleen maar als ze hun klanten kunnen overtuigen om te beleggen in activa waar ook de banken een graantje van kunnen meepikken. En dat is dus bijvoorbeeld amper het geval voor goud, waar Druckenmiller al enkele maanden een lans voor breekt.
Maar de kogel is nu door de kerk: Goldman Sachs maakt de borst nat en bereidt zich voor op forse correctie op de markten. Het voorbeeld van de grote Amerikaanse zakenbank zal nu waarschijnlijk door een aantal branchegenoten gevolgd worden. We zijn echter vooral benieuwd naar wat de banken als alternatief naar voren zullen schuiven. Daar is voorlopig nog niets van gezegd, hoewel het team van GS weinig aan de verbeelding overlaat. De groeifase is achter de rug, we zijn nu in de optimismefase en die eindigt meestal in pure wanhoop. Een verstandig toehoorder heeft dan weinig uitleg nodig en koopt dan goud. Hoewel Goldman Sachs dat niet met zo veel woorden heeft gezegd.