Zowel goud als zilver hebben een lange traditie van gebruik als betalingsvorm achter de rug. Dat is te danken aan de specifieke eigenschappen van deze metalen: ze zijn duurzaam, ze kunnen opgedeeld worden, ze zijn homogeen, ze zijn draagbaar en ze zijn zeldzaam. Dergelijke eigenschappen zijn zeldzaam. Diamanten zijn bijvoorbeeld ook schaars en duur, maar wanneer een diamant in 2 gekloven wordt, zijn die 2 helften niet meer zo veel waard als het geheel waard was. Het waren geen personen die goud en zilver tot betaalmiddel maakten, het was de gemeenschap die daarover besliste.
Het fiat geld dat tegenwoordig wordt gebruikt, bestaat overigens nog niet zo heel lang. Bovendien moeten er vraagtekens bij de overlevingskansen van dit geld geplaatst worden. We kunnen het niet genoeg herhalen: dit geld ontleent zijn waarde alleen aan woorden en beloften van de respectievelijke regeringen. Het geld op zich is niet meer waard dan de waarde van het papier waarop het is gedrukt. Achteraf bekeken zou het experiment met het fiat geld wel eens een kort leven beschoren kunnen zijn. Het kan sneller verdwijnen dan we zelf denken.
De centrale banken hebben, zoals iedereen weet, goud in hun kluizen opgeslagen. De meeste westerse banken hebben hun goudvoorraden in de afgelopen jaren geleidelijk aan afgebouwd, vaak aan zeer oninteressante prijzen. Of de centrale banken ook zilver hebben gekocht, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is dit inderdaad het geval, maar zekerheid daaromtrent bestaat er niet. In ieder geval volstaan de voorraden edelmetalen geenszins om het geld in omloop te dekken. De centrale banken hebben daarvoor veel te geld bijgedrukt. En dat betekent dat de prijzen voor edelmetalen fors zullen stijgen wanneer de waarde van de fiat currencies wordt uitgehold. Zilver zal in zo’n bull market fors kunnen uithalen.
Kwestie is om tijdig aan de nog gunstige prijzen fysiek zilver in te slaan. U vindt alle mogelijke soorten zilveren munten via Europese GoudStandaard in België. Zij leveren over gans Europa.