We hoeven er ongetwijfeld geen tekening meer bij te maken: de wereld verzuipt in een schuldenberg die zijn weerga in de geschiedenis niet heeft gekend. De overheden hebben zich tot over de oren in de schulden gestoken om de gevolgen van de grote crisis van 2007-2008 op te vangen en de rest van de wereld doet vrolijk mee aan die schuldenorgie. Iedereen vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat we zwemmen in de schulden en uiteindelijk is er niemand die zich echt zorgen maakt over het feit dat die schulden op een bepaald moment ook terugbetaald moeten worden.
En hier wringt ook het schoentje. Want niemand heeft er ook maar het flauwste idee van hoe die schulden terugbetaald kunnen worden. Er zijn uiteindelijk 3 manieren waarop schulden gedelgd kunnen worden en dat is dan meteen ook het enige goede nieuws. MoneyWeek maakte echter een analyse van het probleem en kwam tot de conclusie dat 2 van de 3 manieren simpelweg onhaalbaar zijn. De eerste manier is meteen ook de eenvoudigste. De gemaakte schulden worden terugbetaald, niet meer of niet minder. Maar dat is alleen mogelijk wanneer de economie snel genoeg groeit om die terugbetaling mogelijk te maken.
Dat is dus niet het geval, want de schulden zijn ons simpelweg boven het hoofd gegroeid. Dus moet de tweede optie overwogen worden en die optie houdt in dat we gewoon stoppen met het terugbetalen van die schulden. Maar deze mogelijkheid kan eventueel overwogen worden voor groeilanden, maar is niet echt een optie voor een land als de Verenigde Staten of voor een regio als Europa. Het verlies aan geloofwaardigheid zou veel te groot zijn, zonder nog te spreken van de paniekreacties. In de afgelopen 5 jaar heeft zowat iedereen gepanikeerd rond een mogelijk Grieks bankroet.
Dat is dus ook geen oplossing. Wanneer een groot land bankroet zou gaan, praten we meteen ook over het einde van ons financieel systeem. Er is eigenlijk maar één manier waarop we uit de schuldenval kunnen raken en dat is het inflatievuur loslaten op het systeem. Het voordeel van inflatie is dat schulden verschroeid worden, zelfs in een wip en een zucht wanneer we over hyperinflatie praten. En dat is dus wat er waarschijnlijk zal gebeuren. Wanneer weten we dat er hyperinflatie zal komen? Volgens economen gaan de waarschuwingslichtjes flikkeren wanneer de kaap van 4% wordt gerund. De combinatie van lage rentevoeten en stijgende inflatie zal het leven van de beleggers verzuren. Het goud kan in een dergelijke omgeving echter hoge toppen scheren.