We beseffen het waarschijnlijk zelf nog niet heel goed, maar sinds 1 januari 2016 zijn we in een heel andere wereld wakker geworden. In 2008 werden de banken gered door de overheid en dat was de enige oplossing die toen mogelijk was. Het alternatief was namelijk dat de Europese banken op grote schaal failliet zouden gaan en dat was een scenario waar uiteraard niemand op zat te wachten. Het redden van die banken kostte echter smakken geld en is dus niet voor herhaling vatbaar. Volgende keer zal uit een ander vaatje getapt moeten worden.
En dat vaatje zullen uw en mijn zakken zijn, daar hoeven we ons weinig illusies over te maken. De volgende reddingsoperatie van banken in nood zal geen bailout meer zijn zoals in 2008, maar wel een bail-in. Het verschil zit hem in de manier waarop de redding gefinancierd wordt. Om een lang verhaal kort te maken: toen werd belastinggeld gebruikt om de banken het hoofd boven water te helpen houden, nu zal dat het geld van de klanten van de banken zijn. Blijkbaar zijn opvallend mensen op de hoogte van welk onheil hen boven het hoofd hangt.
De nieuwe regels voor de bail-ins zijn op 1 januari 2016 in voege gegaan. Daar weten we niets van, horen we links en rechts zeggen. Dat verwondert ons niets, maar de schuld voor die onwetendheid moet opnieuw bij de overheid gelegd worden. Want die overheid heeft haar uiterste best gedaan om de hele zaak zo stil mogelijk te houden, kwestie van geen slapende honden wakker te maken. Ook de traditionele media toonden zich eens te meer goede bondgenoten van de overheid en zwegen in alle talen over de consequenties van de nieuwe regelgeving.
Blijkbaar beseft nog altijd niemand dat de gevolgen van de bail-ins veel verder reiken dan we tot dusver voor mogelijk gehouden hadden. Niet alleen worden onze zakken (lees: bankrekeningen) leeggemaakt, maar ook ons economisch bestel zal op de grondvesten daveren. Bank bail-ins kunnen namelijk een rampenscenario voor de Europese economie inluiden en daar hoeven we waarschijnlijk echt geen tekening bij te maken. De consumptie zal fors terugvallen omdat de mensen minder geld hebben, met alle gevolgen van dien. Het vertrouwen in de bedrijfswereld zal onder nul duiken, waarna de Europese economie in barre winterfase zal belanden. De rest van het verhaal zullen we u voorlopig maar besparen.