Onderhuids leeft op de financiële markten steeds sterker het gevoelen dat we op een nieuwe financiële crisis afstevenen. De vraagt is zodoende alleen welke factoren het ultieme stootje zullen geven dat het financieel systeem in een crisissituatie stort. Satyajit Das, auteur van A Banquet of Consequences, ging op onderzoek en probeerde te achterhalen wie of wat daartoe in staat zou kunnen zijn. Hij kwam tot de onthutsende vaststelling dat aan potentiële katalysatoren geen gebrek was. Op de eerste plaats kunnen de beurskoersen een nieuwe crisis uitlokken.
De beurs van Wall Street kan namelijk in de problemen raken wanneer een sterkere dollar de export en de buitenlandse winsten van de Amerikaanse beurzen onder druk zet. Het gevolg zal een inzinking op de groeimarkten zijn, met als gevolg dat sectoren als technologie, aerospace, automobiel, consumenten- en luxeproducten hard geraakt worden. Een aantal van deze sectoren zijn basissectoren die andere sectoren zullen meesleuren in hun val. Op die manier gaat er een sneeuwbal aan het rollen die maar moeilijk gestopt kan worden.
De combinatie van forse koersdalingen voor een aantal munten met een grote overcapaciteit als gevolg van overinvesteringen in China kunnen de vonk in alle richtingen doen overslaan. Daarbij moet steeds goed beseft worden dat de groei van de Chinese economie grotendeel is gebeurd via het aangaan van schulden. De deflatiedruk zal groter en groter worden, met als gevolg dat de bedrijven niet de kans krijgen om hun prijzen te verhogen om zodoende hun winsten op peil te houden.
Lagere energieprijzen zullen de winsten, cash flow en activa van de olie- en aardgasbedrijven onder druk zetten. Overgewaardeerde sectoren als technologie en biotechnologie zullen eveneens ondermaats presteren. Er zal minder ruimte zijn voor het doen van overnames en voor het inkopen van eigen aandelen en ga zo maar door. Er ontstaat een dodelijke spiraal die met de beste wil van de wereld niet meer af te remmen zal zijn. Uiteindelijk volgt de grote uitbarsting: een financiële crisis die deze van 2007-2008 in grootte overtreft. Das is dus zeker geen vrolijke jongen, maar we vrezen dat zijn voorspelling geen ijdele woorden zijn. Er is inderdaad iets grondigs fout in ons systeem.