De ganse wereld leeft momenteel op schulden en dat lijkt de gewoonste zaak van de wereld te zijn geworden. Schulden zijn zo doodnormaal dat niemand er zelfs nog veel aandacht aan besteed. Geld nodig? Dat is toch geen probleem, we lenen er nog wat bij. Zelfs professoren als Paul De Grauwe, die toch eigenlijk beter zouden moeten weten, adviseren om meer schulden aan te gaan om de economie sneller te doen groeien. Alles staat in het teken van economische groei, ook al wordt die groei gerealiseerd op basis van geleend geld.
Van het feit dat schulden onvermijdelijk terugbetaald moeten worden, ligt eigenlijk niemand wakker. Dat is namelijk een zaak voor de toekomst. Nu al maken de millenials zich af en toe kwaad om hun voorgangers die maar hebben pot verteerd zonder te letten op de gevolgen van hun geldverslindend gedrag. Maar loontje heeft de gewoonte om altijd om zijn boontje te komen en ditmaal zal het niet anders zijn. Michael Contopoulos van Bank of America Merrill Lynch vreest dat het keerpunt is bereikt en dat we nu geconfronteerd zullen worden met de keerzijde van het schuldenprobleem.
Het Point Of No Return is volgens hem namelijk bereikt in de schuldencyclus. Nooit eerder in de geschiedenis werd in de loop van de cyclus zo’n een enorme schuldenberg opgebouwd. De terugkeer naar een genormaliseerde situatie kan nog alleen ten koste van veel pijn gebeuren. De eerste signalen die er op wijzen dat het aan het fout lopen is, zijn inmiddels al opgedoken. Ratingagentschap Standard & Poor’s wees er vorige week op dat de “global bond default rate”, het aantal bedrijven dat er niet meer in slaagt om de uitstaande obligaties terug te betalen, een piek heeft bereikt.
Het gewoon afbouwen van de schulden is al geen optie meer, de oplossing van het schuldenprobleem zal schoksgewijs gebeuren met als groot gevaar dat er onderweg iets serieus misloopt. Vooral de Amerikaanse bedrijven hebben het niet onder de markt, daar lijkt een heuse golf van faillissementen op komst te zijn. Gekoppeld met een sterk afgenomen liquiditeit op de obligatiemarkten kan dit leiden tot dramatische verliezen op obligaties in bezit. Obligatiebeleggers zijn met deze gewaarschuwd, de situatie kan bezwaarlijk veilig genoemd worden. Wie zoals wij de bui ziet hangen, zoekt beter tijdig bescherming bij een veilige vluchthaven als de edelmetalen.