Maak de borst maar nat, want er staan spectaculaire zaken te gebeuren. Op de goudmarkt heeft namelijk een spectaculaire evolutie plaatsgevonden die gevolgen kan hebben die op dit eigenste moment nog niet volledig in te schatten zijn. Er is namelijk sprake van een trendommekeer in vraag en aanbod, wat op termijn de goudprijs door het dak kan jagen. Alles wijst er op dat goud in de komende maanden en jaren volop zijn glans van vroeger zal terugwinnen. En het lijkt niet onverstandig om daar tijdig op in te spelen.
Wat was er dan precies gebeurd? In de afgelopen jaren werd op de goudmarkt een netto outflow vastgesteld van ETF’s en beleggingsfondsen die in goud beleggen. Volgens de World Gold Council's Gold Demand Trends rapport was er in het eerste kwartaal van 2015 nog een netto outflow van 25 ton, terwijl er in het eerste kwartaal van dit jaar sprake was van een netto inflow van 363 ton. Dat cijfer 363 wint nog aan belang wanneer we beseffen dat het de op één na de grootste inflow op kwartaalbasis uit de geschiedenis was.
Alleen in het eerste kwartaal van 2009 was de inflow bij de beleggingsfondsen nog groter en dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat de aandelenkoersen door de vloer leken te zakken. In maart 2009 werd op de beurzen een dieptepunt bereikt, waarna een sterke rally op gang kwam die meer dan 6 jaar heeft geduurd. Het loskomen van die rally gaf meteen ook het signaal om de run op het goud stop te zetten. Terwijl de beurzen feest vierden, zaten de gold bugs in zak en as want de goudprijs zakte steeds verder weg.
Maar de grote institutionele beleggers zijn nu per saldo terug kopers van edelmetalen in het algemeen en van goud in het bijzonder. Dat is het simpele gevolg van het feit dat de man in de straat opnieuw vol belangstelling de evolutie van de goudprijs volgt. De goudmarkt is dus volop in beweging en het kan dan ook maar een kwestie van tijd zijn alvorens de prijzen daadwerkelijk door het plafond breken. De goudkevers zullen waarschijnlijk pas voluit mogen aanschuiven aan het feestbuffet wanneer de beurskoersen eindelijk een knieval maken.