Van overdreven belangstelling voor goud, zilver en andere edelmetalen valt in de geïndustrialiseerde wereld nog niet veel te merken. De traditionele media doen alsof alles koek en ei is, een overtuiging die hen blijkbaar wordt ingefluisterd door de overheden. Het financieel systeem zoals we dat kennen, kan tot het einde der tijden blijven bestaan. We leven met ander woorden blijkbaar in de beste van alle werelden, waarin letterlijk geen vuiltje aan de lucht te zien is. De werkelijkheid is helaas toch iets minder rooskleurig. Rondom ons stijgt de onzekerheid aan een verontrustend tempo. We krijgen dan ook een steeds sterker gevoel van onheil.
Traditioneel geldt goud als een bescherming in tijden van onzekerheid, zeg maar oorlog en/of inflatie. Amerikanen en Europeanen hebben voorlopig die onzekerheid nog niet als dusdanig ervaren, ze slapen met andere woorden nog steeds op beide oren. Maar aan de andere kant van de wereld is er een volk dat er zich wel van bewust is dat er ergens een radertje aan het vastlopen is. De goudgekte neemt in China steeds grotere vormen aan, het land en zijn inwoners storten zich met volle overtuiging op goud.
De Chinese overheid bereidt zich voor op de onvermijdelijke dag dat ons financieel systeem zal kapseizen, een dag die uiteindelijk of we het nu graag horen of niet ooit zal aanbreken. Het huidige internationale monetaire systeem zit vol gaten en is op termijn gewoon niet houdbaar. Daarom hebben de Chinezen enorme inspanningen geleverd om zich te manifesteren op de goudmarkt. Goud is heilig in China en dat blijkt in alle segmenten van de samenleving. Soms lijkt het wel alsof iedereen in China met goud bezig is.
De Chinese overheid ondersteunt met man en macht de uitbouw van een eigen Chinese goudmarkt die voldoende omvang moet krijgen om de concurrentie met de westerse goudmarkten aan te gaan. Daarnaast investeren Chinese bedrijven zowel in binnen- als in buitenland in goudmijnen, op een moment dat het land zelf al de grootste goudproducent in de wereld is. Daarnaast worden ook de goudreserves stelselmatig uitgebreid en wordt ook het privé-bezit van goud in de mate van het mogelijke gestimuleerd. Kortom, China is volledig voorbereid op een goudprijs die door het dak zal vliegen.