De comedie met de Panama Papers houdt de hele wereld nog altijd in de ban, maar laten we ons weer eens niet beetnemen door een broodje aap. Wie als gevolg van de hele affaire een vieze smaak in de mond heeft, mag met een gerust gemoed gaan slapen. Hij of zij is namelijk niet alleen. Er hangt vanaf het prille begin aan de hele affaire een reukje dat inmiddels dreigt uit te groeien tot een regelrechte stankgolf. Want steeds meer aanwijzingen geven aan dat iemand probeert met ons een loopje te nemen. En de naam van die iemand zou wel eens voor de hand kunnen liggen.
De aap komt namelijk uit de mouw: de CIA zit achter de Panama Papers. Het is niet de eerste de beste die dit beweert, want het gaat om niemand anders dan om Bradley Birkenfeld. Bradley wie?, horen we al iemand vragen, maar het verhaal van deze man is snel verteld. Het was hij en niemand anders die de Amerikaanse overheid tipte over belastingontduiking op grote schaal door Amerikanen via Zwitserse bankrekeningen. Deze whistleblower werkte op dat moment als bankier bij UBS en kwam als gevolg van zijn onthullingen in het oog van de storm te staan.
De zaak leverde hem uiteindelijk een gevangenisstraf van meer dan 2 jaar op, dit vanwege het feit dat hij hand- en spandiensten had verleend aan Amerikanen die belastingen ontdoken. Maar Birkenfeld zal die straf met plezier uitgezeten hebben, want hij mocht voor bewezen diensten een cheque van 104 miljoen dollar opstrijken wegens het verstrekken van nuttige informatie. Birkenfeld deed het eens zo fameuze Zwitsers bankgeheim op de grondvesten daveren. De wereld is daarna nooit meer dezelfde geweest.
Maar nu heeft hij op een andere manier de kat de bel aangebonden. Hij is er zeker van dat een Amerikaanse inlichtingendienst achter de hele affaire zit en die inlichtingendienst kan niemand anders zijn dan de CIA. Het zijn met name de vijanden van de Verenigde Staten die in deze affaire geviseerd worden, terwijl bijvoorbeeld de Amerikaanse burgers zelf vrijuit gaan. Birkenfeld weet overigens waarover hij spreekt, want hij kent het inmiddels beruchte kantoor Mossack Fonseca nog uit zijn periode als bankier. Het betreft volgens hem een relatief kleine speler in zijn segment van de markt, die misschien precies daarom werd uitverkoren als hefboom om de Panama Papers aan het grote publiek te verkopen.