Zal een oorlog onze problemen wat betreft werkloosheid en groei oplossen? Laten ons hopen dat we niet opnieuw op een wereldoorlog afstevenen, maar anderzijds kunnen we er moeilijk omheen dat de wereld niet bepaald een veiligere plaats is geworden. Zowat gans het Midden-Oosten staat in vuur en vlam, terwijl ook in andere delen van de wereld de kogels vrolijk in het rond fluiten. De kans bestaat inderdaad dat de situatie verder zal escaleren en dat we op een conflict afstevenen waar de halve of zelfs de hele wereld in betrokken raakt.
Op hetzelfde moment bevinden we ons in een economisch weinig benijdenswaardige situatie. Onze centrale bankiers willen maar niet begrijpen dat ze de economie niet meer gestimuleerd krijgen door het stimuleren van de vraag, vanwege de simpele reden dat het probleem van de te trage groei zich aan de aanbodzijde situeert. Er wordt te veel geproduceerd om door de vraag geabsorbeerd te worden.
Deze situatie doet sterk denken aan die we aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog zagen. John Maynard Keynes gaf toen een boodschap aan de Amerikaanse centrale bank dat alleen een ‘groot experiment’ tijdens een oorlog het probleem van de werkloosheid zou kunnen oplossen. Ook de bekende econoom Ludwig von Mises, één van de boegbeelden van de Oostenrijkse school, verkondigde dezelfde boodschap.
Volgens von Mises was dit de enige manier om definitief een punt te zetten achter wat in de Verenigde Staten de ‘Great Depression’ wordt genoemd. En wat gebeurde? In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor het economisch probleem voor de Verenigde Staten opgelost raakte. Maar wel ten koste van miljoenen slachtoffers. Staat ons nu een gelijkaardig scenario te wachten? Laat ons hopen dat we in ieder geval van dat oorlogsgeweld bespaard blijven. Garanderen dat dit inderdaad zo zal zijn, durven we echter niet.